В община Видин отбелязаха 127-годишнината от кончината на българския екзарх Антим Първи. За заупокойната молитва пред мавзолея-паметник на големия духовник се събраха представители на държавни и обществени институции, ученици и граждани. Тя беше отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, съобщи Дарик.

В рамките на събитието деца от литературния клуб «Иван Деспотов» поднесоха рецитал, изграден върху текста на песен за Антим Първи, написана по повод посрещането на екзарха в град Русе на 11 март 1872 г. След тържествената част, пред гробницата-паметник на Антим Първи бе поднесен венец от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков.

Първият български екзарх, чийто живот е свързан с Видин, е също виден общественик и политик, останал в историята най-вече като борец за независимостта на Българската църква и засилване на нейната роля като обединител на народа.

Антим Първи е избран и за председател на Първото Велико Народно събрание, което, след гласуването на Търновската конституция, закрива с думите: „Направихме закон от народа за народа".

Припомняме, един от аргументите за изместването на българския свещеник от нашата черква "Св. Георги" в Одрин е именно бюст-паметника на Антим Първи в друг храм в града - "Св. Св. Константин и Елена".