При тази инфлация, няма как да не мислим за увеличаване на работните заплати на социалните работници. Възможно е от 1 юли да бъдат увеличени заплатите на всички в социалната сфера с 10%. Новината съобщи социалният министър Георги Гьоков по време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия.

Той напомни, че от началото на 2021 г. по времето на тогавашния социален министър Деница Сачева, на социалните работници заплатите били вдигнати с 30%. По време на служебното правителство във връзка с ковид кризата 45-то НС приело на тези, които работят на първа линия да бъдат отделени средства, на които се изплащат средства.

Гьоков отбеляза, че правителството в коалиционното си споразумение е решило за намаляване на администрацията - 15%. Тези 15% е много трудно да се случат в социалното министерство, особено в изпълнителните агенции. Има възможност за увеличаване на заплатите в социалната сфера, като ще бъде за сметка на икономии и съкращаване на администрацията, посочи социалният министър.

Георги Гьоков добави, че няма да се използват средства през ОП "Развитие на човешките ресурси" за здравното осигуряване на бежанците. Така социалният министър отговори на въпроса на депутата от ГЕРБ и бивш социален министър Деница Сачева за това дали има остатъчни средства от оперативните програми за украинските бежанци и планира ли се с тях да се изразходват средства за тяхното здравно осигуряване.

Минимум 500 лв. взимат пенсионерите през април

Минимум 500 лв. взимат пенсионерите през април

Получават и Великденската надбавка от 70 лева

Той обясни, че има събрана информация по ОП "Развитие на човешките ресурси" и Програмата за храни и материално подпомагане. ОП "Развитие на човешките ресурси" върви в изключително добър темп на изпълнение. Целият бюджет на програмата е разпределен, като 82% от бюджета е разпределен на бенефициентите.

Към днешна дата няма притеснение за не усвояване на ресурса за разплащане от оперативната програма. Програмирани средства 2 774 000 млн. лв. по програмата няма остатъчни средства, като 103% са програмираните средства.

По програмата за храни и материално подпомагане, Гьоков я оцени като една много добра програма. Няма друга такава програма в България, там парите са осигурени и няма остатъци, уточни социалният министър. Предвижда се детска кухня за украинските деца от 10 месеца до 3-годишна възраст.