Даряването на средства от фондация "Гети" за възстановяване на "летящата чиния" на връх Бузлуджа е гаф с тежки репутационни щети, както за самата фондация, така и за Америка. Такава позиция изрази съпредседателят на Атлантическия съвет Димитрин Вичев във връзка с публикация на страницата на американското посолство във Фейсбук, в която се изказва благодарност към "Гети" за съпричастност към "архитектурното наследство на България".

"За възстановяването на този символ на "завинаги победилия комунизъм в България" и на победата на диктатурата над свободата, управляващият борд на американската фондация "Гети" дарява стотици хиляди долари. Това не е паметник на изкуството и културата. Това е паметник на престъпниците, а не на жертвите им." - коментира съпредседателят на АСБ пред faktor.bg.

Той се надява, че 13-членният управителен борд на фондацията ще се запознае с истинската история за създаването на този "паметник" и ще отмени решението си за дарението.

"Знае ли бордът на фондация "Гети", че комунистическата Държавна сигурност, филиал на съветското КГБ, бе по-страшна от нацисткото Гестапо и пазейки комунистическата власт от "престъпници" като нас, на какви мъчения подложи мен и съратника ми в следствения арест на софийската улица "Развигор"? В това време комунистите строяха "паметника си", посрещаха дипломатически представители по градовете на България, организираха световни детски асамблеи, за да покажат пред света "превъзходството на комунизма, щастието и благоденствието на народа и държавата".

Знае ли бордът, че такива "престъпници" като нас после ги пращаха в Софийския централен затвор в зловещото Седмо отделение при осъдените рецидивисти и осъдените на смърт за тежки криминални престъпления? Наричаха ни "врагове на народната власт". Комунистите винаги са се идентифицирали с народа и всичките си престъпления вършеха "в името на народа и за неговото благо". (...) Знае ли бордът, че хора бяха в затвора за "шпионаж", само защото са разговаряли с американски граждани в България или са чели и разпространявали забранена "вражеска" американска литература? Знае ли бордът на фондация "Гети", че за българите Америка е била винаги мечта, но не като извор на блага и богатства, а като символ на свободата и демокрацията? Знае ли бордът на фондация "Гети", че хиляди българи си отидоха от този свят недочаквайки страната ни да се освободи от съветското комунистическо иго? Знае ли бордът на фондация "Гети", че в България след 9.09.1944 г. комунистите избиха около 30 000 български граждани и до 1990 г. подложиха на репресия над 300 000 граждани чрез лишаване от свобода, уволнение от работа, изключване от училища и университети, изселвания от родните им места и конфискация на имуществото им? (...) Знае ли бордът на фондация "Гети", че през 2000-та година българският парламент обяви комунистическата партия в България за престъпна организация, а нейният режим на управление през периода 1944-1989 г. за престъпен?

Знае ли бордът на фондация "Гети", че Европейският парламент обяви 23-ти август за Европейски ден в памет на жертвите на сталинизма и нацизма и от 2009 г. в целия Европейски съюз този ден се отбелязва като ден за възпоменание на жертвите на нацизма, фашизма и комунизма, защото престъпленията на сталинизма и хитлеризма са еднакви..." - казва още съпредседателят на АСБ.

Той напомня , че представителите на бившата комунистическа партия никога не поискаха прошка за престъпленията си.

"Убеден съм, че Америка е велика не защото е най-богатата страна, а защото повече от две столетия тя е символ на свободата, демокрацията и солидарността с поробените от диктаторски режими народи." - подчертава Дмитрин Вичев.

Дарението на фондация "Гети" предивзика множество реакции на недоволство и възмущение сред пострадалите от комунистическия режим.