Комисията по правни и конституционни въпроси не задължи министъра на здравеопазването да отмени зеления сертификат. Такова предложение бяха отправили от "Възраждане". Петър Петров от партията на Костадин Костадинов изтъкна, че сме парламентарна Република и Народното събрание може да приеме актове, които да са задължителни за изпълнителната власт. Министерство на здравеопазването се е превърнало в орган, който самостоятелно взема решения, недоволен е той. Петров смята, че ефектът от въвеждането на зеления сертификат е бил пагубен за правата на хората и за бизнеса.

Ролята на парламента би му позволила да приеме един акт, с който да даде насоки на изпълнителната власт как да се управлява в една демократична държава, обясни народният представител. Нищо не се прави, за да се отмени заповедта за зеления сертификат, а Народното събрание е органът, който трябва да управлява държавата, отсече Петър Петров. Според него правата на българските граждани трябва да се спазват.

Български „марш на свободата“ пред МС организират Възраждане

Български „марш на свободата“ пред МС организират Възраждане

Няма решение на Министерски съвет за отпадането на зеления сертификат

От ПП смятат, че подобно решение няма правно основание. Нямало как Народното събрание да задължи министъра да отмени дадена заповед. МЗ разполага и с оперативна самостоятелност.

Атанас Славов от ДБ каза, че НС не може да подменя волята на министерството.

Ива Митева от ИТН припомни, че партията е подкрепила предложението за отмяна на зеления сертификат. Идеята на "Възраждане" била противоконституционна. Да отменим заповед на здравния министър, ще станем смешни, изтъкна тя и призова да спре да се говори за зеления сертификат. По-важната тема е за компенсациите за хората и бизнеса.

Заместник-министърът на здравеопазването Георги Йорданов не подкрепи предложението на "Възраждане". Изпълнителната власт е толкова самостоятелна, колкото и законодателната, посочи той. Йорданов обясни, че министърът на здравеопазването не въвеждал сам противоепидемичните мерки, а по предложение на главния държавен здравен инспектор. Прилагането на подобни мерки, по думите му, помага за ограничаване разпространението на пандемията.

Костадинов: Управляващите си играят с търпението на хората

Костадинов: Управляващите си играят с търпението на хората

От "Възраждане" готвят нов протест срещу зеления сертификат.

Ако отпадне зеленият сертификат това по думите на Георги Йорданов, ще доведе до сериозни здравни последици.

Зеленият сертификат не предпазва и не противодейства на заразата, не се съгласи Петър Петров.

Йорданов изтъкна, че зеленият сертификат помага за социализацията на хората. След споровете комисията попари надеждата на "Възраждане" за отпадане на зеления сертификат.