Изцяло е възстановено движението към Рилския манастир, след като вчера 15-тонна скала падна върху пътя към светата обител заради активирано от валежите свлачище. За щастие по това време в участъка не са преминавали коли и няма пострадали хора, предаде БНТ.

Oгромната скала е паднала от 25 метра височина върху пътното платно на около 2 километра преди манастира.

Само на километър по-надолу пък се намира и най-проблемният участък от пътя за Рилския манастир, на който при всеки проливен дъжд се свличаха тонове земна маса и скални късове. През юни започна укрепване, в момента също се работи активно, а движението се извършва само в едната лента.

При вчерашното срутване са се разпилели множество скални късове, камъни и земна маса. Първи пред свлачището са се озовали работници от град Рила, които пътували с автобус към светата обител.

"Автобусът се движеше по платното и пред нас пътя беше затворен. Спираме автобуса, хората тръгнаха пеша нагоре... непроходимо, да. Камъни си имаше доста, не можеше да мине", разказа Любен Новачки.

За около 15-ина минути работниците успели да разчистят по-дребните камъни и да освободят едното платно.

На място пристигат полицаи и тежка техника. След няколко часа движението е напълно възстановено.

Огромна скала падна на пътя към Рилския манастир

Огромна скала падна на пътя към Рилския манастир

Няма жертви, едната лента на пътя е затворена

До края на следващия месец се очаква да приключи и укрепването на голямото срутище преди Рилския манастир. Шест и половина милиона лева ще струва укрепването на свлачищните процеси в района. Средствата са осигурени от държавния бюджет.

Свлачището се активира преди две години и сериозно затрудняваше преминаването на стотиците туристи и поклонници, тръгнали към Рилския манастир. Сега тук се изгражда 150-метрова подпорна скала, която е почти готова. Тя трябва да спре свличането на земна маса и скали на пътя.