Електричеството в Крим е възстановено в пълен обем до всички потребители, съобщи РИА Новости, позовавайки се на руското Министерство на енергетиката.

"На 8 декември в 01:37 бе включена в работа 220 кВ енергозахранващата станция "Каховская – Титан – Красноперекопск".

От 07:00 местно време електроснабдяването в Крим е в пълен обем, енергийният поток е 104 МВт.

По-рано във вторник от Херсонската областна администрация съобщиха, че високоволтната линия "Каховка-Титан", която снабдява полуостров Крим с електроенергия, частично е възобновила работата си.

Припомняме, повече от седмица в Крим нямаха електричество след като в нощта на 22 ноември след като бяха сринати две предавателни кули в южна Украйна и напълно бе прекратена доставката на ток за полуострова. В Крим и Севастопол бе въведена извънредна ситуация и режим на тока. Предприятията бяха спрели работа. Привърженици на блокадата на Крим в Украйна не допускаха ремонтните работници да стигнат до повредените инсталации.

На 2 декември руският президент Владимир Путин бе в Крим и даде начало на първия етап на енергомоста от Краснодарск през Керченски пролив, за да достави до полуострова допълнително 230 Мвт.

До 20 декември се очакват още 230 Мвт, които да позволят съществено намаление на дефицита на електроенерия. Вторият етап ще позволи да се увеличи мощността до 800-840 Мвт. Завършването на строителството на този проект се очаква да стане през лятото на 2016 година.