Тази пролет започва възстановяването на обществените сгради в Хитрино. Това съобщи кметът общината Нуридин Исмаил, цитиран от БНР.

Припомняме, на 10-и декември миналата година влак с цистерни се взриви в центъра на селото докато преминаваше транзитно през нощта.

Година след взрива в Хитрино, експертите съобщиха за фрапиращи нарушения при работата на машинистите. 

Общо 12 проекта, сред тях за детска градина, читалище и нов водопровод, е подготвила местната администрация. По думите на кмета процедурите за кандидатстване по европейските програми са тежки.

Ние в това време, което ни беше отделено, два месеца, сме подготвили проектите и сме ги внесли в Фонд "Земеделие". На два от тях имаме подписани договори. През зимата, може би, ще тече, ако подпишем всички договори, тяхното възлагане и наистина догодина в инфраструктурата много неща в Хитрино ще се случат, каза кметът. 

Груби нарушения на безопасността при катастрофата в Хитрино

Груби нарушения на безопасността при катастрофата в Хитрино

Неработещи устройства за бдителност…

Година след трагедията в селото, за благоденствието на хората, претърпели инцидента с взривилите се газови цистерни, на мястото се събраха християнски и мюсюлмански духовници.

В ритуалната зала в Хитрино се събраха над 500 души. На някои от тях домовете им все още се строят.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов почетоха паметта на загиналите 7 души и молитвите за здраве и благословение на селото. Малко след това ключовете за новите си домове трябва да получат 4 семейства, чиито къщи бяха разрушени след взрива на 10-ти декември миналата година.

В новия си дом вече е настанена Галя Маркова. Нейният син - Георги Марков, беше сред най-сериозно пострадалите. Доставени са им дърва и хората се надяват да посрещнат Коледа в дома си.