В „Св. Александър Невски" бе извършено Пасхалното богослужение за Великден.

То започна в 23.30 часа тази вечер.

Благодатният огън бе внесен с литийно шествие в катедралния храм.

Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, който участва в делегацията, която донесе Огъня от Йерусалим, поднесе огъня на Патриарх Максим.

"С благословението на патриарха на Йерусалим Теофил, можахме да присъстваме и да усетим радостта на този огън, който вдъхва надежда в славното и спасително Възкресение Христово", бяха думите на Знеполският епископ Йоан.

Негово светейшество патриарх Максим възвести пред храм-паметник „Св. Александър Невски" Христовото възкресение.

Хиляди миряни се събраха в храмовете из страната, за да си вземат частица от Свещения огън от Йерусалим, който пристигна в България в 19 часа.

В средновековната крепост Царевец във Велико Търново отново има великденско пасхално богослужение след прекъсване от 618 години.

Според историците последната архиерейска литургия, водена от патриарх Евтимий, е била през 1393 година преди превземането на Търново от османските нашественици.

Богослужението бе отслужено от Великотърновският митрополит Григорий. Инициативата е на Великотърновската епархия и на кмета д-р Румен Рашев.

Празничната служба започна от мястото на Патриаршията в 23 часа, но не от самата църква, която е музей и не е пригодена за църковна служба, а отпред пред сградата на хълма.

В полунощ бе провъзгласено „Христос Воскресе" и прочетено пасхалното евангелие, както и патриаршеското послание към българския народ.

Освен на хълма Царевец великденска литургия бе отслужена и в останалите църкви в старопрестолния град.