Шофьорите на камиони, които спонтанно се организираха сутринта и направиха блокада на пътя към "Дунав мост" 2, са прекратили ефективния протест и са вдигнали барикадата. Това е станало след среща на протестиращите с областния управител на Видин, съобщи БНР.

В момента на "Дунав мост" 2 товарните автомобили се пропускат на 4, вместо на 3 трасета, като при необходимост ще се пропускат с предимство леки коли.

Тираджиите блокираха пътя към „Дунав мост” 2

Тираджиите блокираха пътя към „Дунав мост” 2

Румънците се бавят с проверките заради дирене на имигранти

Пунктът беше блокиран спонтанно тази сутрин от около 7.30 ч. заради недоволството на шофьорите, че чакат с дни да минат през митническия пункт. В образувалите се километрични опашки всеки ден е имало някакви инциденти и удари. Нервите стигнаха дотам, че вчера се стигна и до бой след неправилно изпреварване.

Според българските власти причината за забавянето е засилената проверка от румънска страна, където дежурните следят за трафик на бежанци и нелегални имигранти.

Колоните от тирове през последната седмица стигнаха до 15 километра. През блокадата се пропускаха само леките автомобили, идващи от Румъния.

През последното денонощие на граничния пункт са обработени общо1167 камиона - 465 на вход и 702 камиона на изход от страната. 

Служители на пътна и охранителна полиция обезпечават обществения ред и сигурността в подстъпите и района на съоръжението, съобщиха от МВР. 

 

В същото време стана ясно, че се нормализира ситуацията и на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Дунав мост" при Русе. Там от вчера има колони от чакащи автомобили.

Пунктовете работят на пълен капацитет за обслужване на тежкотоварните камиони. Колоната на Капитан Андреево вече е три километра. Трафикът е интензивен и пунктът работи с пълен капацитет.