Около 500 проверки е извършила Комисията за защита на потребителите (КЗП) от началото на извънредното положение за продажбата на предпазни средства. Това стана ясно от коментара пред БНТ на председателя на комисията Димитър Маргаритов. Най-честите нарушения за заблуждение на потребителите относно цените на предпазните маски и дезинфектантите са били в началото на извънредното положение. Към момента тази ситуация е напълно овладяна, изтъкна той. Комисията е на терен ежедневно.

КЗП съветва да внимаваме как маркират цените на касовия апарат. Не всеки артикул се маркирал коректно, e установила проверка на комисията. Маргаритов предупреди нарушителите, че санкциите няма да им се разминат. До 30 000 лева е санкцията при първо нарушение, при рецидив може да стигне r до 50 000 лева. КЗП следи r онлайн търговията.

Управител на аптека върти схеми с маски в Тутракан

Управител на аптека върти схеми с маски в Тутракан

Срещу мъжа е заведено досъдебно производство

Над 300 проверки са извършени дали се предлагат медикаменти под лекарско предписание в интернет. 15 нарушения са констатирани. КЗП е хванала и продажба на тютюн в мрежата, а това е забранено по закон. Куриерските фирми нямат право да налагат такса " коронавирус" при доставка до адрес, предупреди още Димитър Маргаритов.