Вегани протестираха пред министерството на земеделието, храните и горите. Те настояват за тотална забрана на "кожодерската индустрия" в България и се обявяват срещу промяна на наредбата за условия за отглеждане на пернат и космат дивеч в животновъдните обекти.

Пред ведомството, докато вътре министър Порожанов представяше приоритетите си, се събраха около 30-тина протестиращи. Председателят на Български вегански съюз Никола Донев каза за news.bg, че 2 години продължават да се отглеждат незаконно американски норки в две ферми в България.

"Всички институции игнорират нашите сигнали и няма никакъв резултат", посочи Донев. Той поясни, че той и другите протестиращи искат тези две ферми да бъдат закрити.

По думите му чл.58 е бил нарушен, защото е трябвало да ги извикат, когато се е предложило да се промени Наредба 2 от 2009г на земеделското министерство. За пореден път законите са потъпкани, заяви Донев.

Той бе категоричен, че с промяната на тази наредба ще се разреши отглеждането на американската норка в България заради кожата й.

"Ако това нещо се случи, ще последва същото като в Северна Гърция - избягали американски норки, които са инвазивен вид, да унищожават популацията на други животни", добави председателят на веганския съюз.
По думите му в Гърция има случаи и на нахапани деца, а американските норки са преносители на редица болести.