Планинското колоездене ще се улесни и ще се вкара в по-добър контрол, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Самите велосипедисти ще имат и съответни отговорности, една от които е да дават информация за нарушения от всякакъв тип.

Това ще стане благодарение на партньорството на агенцията с велосипедни организации, което става факт след подписания днес меморандум за сътрудничество с тях.

Той ще регулира всички форми на опазване на природата в горските територии. Шефът на агенцията Тони Кръстев сложи подписа си под документа редом до тези на представителите на велосипедните организации в областта на планинското колоездене в България.

Документът дава начало на съвместна работа, която ще позволи на велосипедистите да си определят трасета, по които искат да карат. Това ще се обсъди с представители на агенцията и, след одобрение, ще се маркират по специален начин. Целта на маркировката е и да подсеща обикновените туристи, че трасето е велосипедно.

Планинските колоездачи от своя страна се ангажират да ги поддържат и да сложат съответната маркировка и указателни табели.

"След като бъдат регламентирани, веломаршрутите ще бъдат достъпни на електронната страница на агенцията. Това от една страна ще облекчи достъпа на велотуристите до горите, а от друга ще допринесе за координирането на отношенията между различните групи, които посещават горските територии", подчерта Кръстев.

Представителите на велоорганизациите ще сътрудничат на агенцията във всички форми на опазване на природата в горските територии. Освен това ще трябва и да подават своевременно сигнали за всички забелязани нарушения в българските гори - било то замърсяване, бракониерска сеч или липса на маркировка и занемарени пътеки.