Близо месец след като Брюксел поиска България да спре подписването на водни проекти с еврофинансиране, докато не се реши проблемът със собствеността върху ВиК инфраструктурата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите постигнаха обща позиция, която днес ще бъде изпратена в ЕК като национална позиция.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски каза, че собствеността върху ВиК системите ще бъде публична.

Друга промяна предвижда на местно ниво регулирането на цените на водата вече да не се извършва от ДКЕВР, съобщи БНР.

 „Регулаторът, при отсъствието на друг орган, който да поеме реално тази отговорност, се нагърбваше и с тази роля. Всъщност в момента тези териториални звена, асоциациите по ВиК, които ще формират политиката, ще се натоварят с тази политическа отговорност и то като директни представители на българските граждани на местно и на централно равнище", обясни Михалевски.  

„Именно те ще понасят политическата отговорност за взетите решения и те ще трябва да обяснят на българските граждани: Да, ние взехме решение, тарифата ще бъде такава и такава, но ние ще модернизираме и ще извършим съответните действия", посочи още Димчо Михалевски.

Според заместник-министър Михалевски промените в Закона за водите и в още няколко други закона могат да бъдат приети от НС до месец.