Тържествена церемония на почит към героите от сраженията при Каймакчалан по време на Първата световна война се проведе в Раковски.
28 бойци от общината са дали живота си
по време на битките при историческия връх.

"Тези хора са стояли там 47 дни, при нечовешки студ от минус 30 градуса. За награда съм им давали топъл чай, но не всеки ден. 50 000 снаряда на ден. И измират като мухи. И не отстъпват." - напомни героизма на предците ни ген. Константин Попов.

Жителите на Раковски и официалните гости сведоха глава при тържествения ритуал по посрещане и изпращане на бойното знаме на Полка.
В местното читалище беше представена книгата на Красимир Узунов "Каймакъ-Чаланъ". Военните ритуали продължиха и в залата, по време на творческата среща под командването на контраадмирал Пламен Манушев.

Ген. Константин Попов припомни, че над 1 милион мобилизирани българи от Раковски , Стряма, Калояново и от цяла България, знаейки ужаса на войната, са тръгвали с радост, защото е трябвало да дадат своя дан за Родината, а не с въпроса какво България ще им даде.
Воювали са като истински, храбри мъже, напомни той.

"Когато се качихме през септември на Каймакчалан, връх по-висок от връх Ботев, стояхме не повече от час. Замръзнахме. Върхът е наситен с едно усещане за връзка с това, което можеш да видиш, и това, което не можеш да видиш. Емоцията е страшна." - сподели ген. Попов.

Двутомното издание "Каймакъ-Чаланъ" е посветено на безсмъртието на българските воини, сражавали се през септември и октомври 1916 г. на историческия връх. То разкрива драматични моменти от Каймакчаланската епопея, която според историците е една от най-величавите в българската военна история.

"Всички имаме памет. Родова памет. И преди да знаем накъде вървим, трябва да знаем кои сме. И всички ние имаме дълг към загиналите." - заяви по време на представянето на книгата председателят на Общинския съвет на Раковски Георги Лесов. Той с нескрита гордост сподели на присъстващите, че прадядото на общинския кмет Павел Гуджеров - Павли Андреев Гуджеров от 21 Средногорски полк, е един от геройски загиналите през Първата Балканска война край село Аламидере, югоизточно от Смолян. С победата си в тази битка, полкът овладява горното поречие на Арда и създава благоприятни предпоставки за пълното освобождаване на Родопите от османско владичество.

"Дълбок поклон пред паметта и святата история на България. История, която е обречена да се твори на върхове. България има бъдеще, защото има минало." - каза за финал Георги Лесов.

Наред с почетните гости - адм. Пламен Манушев и народните представители от ГЕРБ ген. Константин Попов, Младен Шишков и Запрян Янков, събитието събра общински съветници и представители на местната власт, както и множество граждани, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ .