Националната спортна академия (НСА) е в „Параграф 22", заяви строителният министър Лиляна Павлова след срещата с протестиращите студенти.

Тя е разпоредила извънредна проверка на РДНСК-Бургас, която да изясни дали строителните книжа на обекта, който се строи на територията на гребната база в Несебър, са законни.

В момента служителите на РДНСК съвместно с колегите от Кадастъра ще направят заснемания и проверка дали това, което казаха студентите - че се строи на територията на плажа, е вярно, заяви министър Павлова.
Ако това се окаже истина, тя се закани на момента да бъде създаден констативен протокол и обектът да бъде спрян.

НСА не разполага и никога не е разполагала с документ или акт за собственост върху този терен, каза още министърът. Именно и заради това е десетгодишният спор между Академията и собствениците на земята. Заради липсата на документ за собственост на НСА са реституирани земите.

Министерство на образованието, компетентни институции никога назад във времето не са предоставяли акт за собственост за терените на НСА, обясни Павлова. Това, което е предоставяно с един акт, е само сгради за ползване, допълни тя.

Именно заради това съдът е разрешил реституцията на земи.

По думите на регионалния министър това, което към момента може да бъде направено за разрешаване на казуса, е временно да бъде спряно строителството, докато съдът не се произнесе окончателно и по другите дела за собственост, които се водят в момента.
Министър Павлова каза още, че държавата ще търси възможности за дългосрочно разрешаване на проблема.