От днес влиза в сила стандартът за производство на кашкавал. В търговската мрежа продуктът ще се отличава с надпис "Български кашкавал" и обозначение "БДС 14" от 2010 г.

Най-важното е, че според новия стандарт кашкавал ще се прави само от свежо прясно мляко.

Определени са и сроковете, в които продуктът трябва да зрее, обясни Ивелин Буров от Института по стандартизация, цитиран от БНР.

Той допълни, че кашкавалът от краве мляко, който е произведен по този стандарт, трябва да зрее задължително 45 дни, а кашкавалът от овче мляко и от смесено мляко 60 дни.

В него няма да се добавят консерванти, емулгатори и всякакви добавки, с които сме свикнали през последните години. Идеята е да се запази традиционната рецепта за българския кашкавал, изтъкна Буров.