Всяко дете трябва да получава държавна помощ. Това заявиха в позицията си ВМРО. Децата на България не могат и не трябва да се делят по доходен принцип. По тази причина и категорично не приемаме мотивите на ГЕРБ за оттегляне на предложението на Министерски съвет, дори за временната, искана от тях (за 2021-а година), подобна мярка.

Отпадането на дохода като условие за получаване на месечна помощ би ангажирало допълнителен разход за държавния бюджет в размер на около 400 млн. лв., който разход е заложен така или иначе в настоящия проектобюджет, заявяват те.

Детски надбавки за нуждаещите се, не за всички, искат финансисти

Детски надбавки за нуждаещите се, не за всички, искат финансисти

Да се увеличат парите за децата в нужда, настояват Дацов и Велев

Противопоставянето на семействата с деца на лекарите и полицаите е контрапродуктивно и напълно ненужно на фона на обострящата се пандемия. Точно в момента държавата няма нужда от тази вътрешно-обществена битка, категорични са те.

Припомняме, че вчера стана ясно, че ГЕРБ с внесени промени между първо и второ четене на Бюджет 2021 се отказва от идеята си за месечни надбавки за всички деца и въвежда подоходен критерий за получаването им. Спестените над 200 млн. лв ще отидат за обещаното вече от премиера увеличение на заплатите в МВР и добавки към заплатите на лекарите. Председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова аргументираха новото си предложение с това, че много родители са счели за обидно да получават надбавки, при положение че разполагат с добри доходи.