Сигнал за нарушение на Изборния кодекс са внесли в РИК от ПП "Републиканци за България" - Ямбол. Поводът е разпространен в публичното пространство предизборен видеоклип на кандидатите за народни представители на Коалиция "ГЕРБ-СДС". Клипът е заснет в "Новата болница", която е част от МБАЛ "Св. Пантелеймон" и където строителните дейности по довършване на сградата започнаха преди седмица. Сигналът е за провеждане на предизборна агитация в сграда, собственост на търговско дружество с повече от 50 на сто държавно участие. Това е изрично забранено от закона, се казва в сигнала.

В клипа участват и директорът на болницата д-р Димитър Рунков, водач на листата на ГЕРБ в Ямбол, и областният управител Димитър Иванов, който е на трето място в нея. Според "Републиканци за България" това е и злоупотреба със служебно положение. В сигнала републиканците посочват, че разпространеният видеоклип е в нарушение на разпоредбата на чл. 182, ал.1 от Изборния кодекс, съгласно който не се допуска предизборна агитация в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, каквато е МБАЛ "Св. Пантелеймон". Съгласно Изборния кодекс, "Предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. Именно такъв призив за подкрепа е отправен във видеоклипа, чрез изписването на номера, под който коалицията участва на изборите, както и чрез репликите на заснетите кандидат-депутати.

От кадрите ясно личи, че призивът, т.е. предизборната агитация е направена в МБАЛ "Св. Пантелеймон" - Ямбол" АД /сграда "Нова болница"/, която е търговско дружество с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, се казва още в сигнала. Според Изборния кодекс, нарушаването на забраната за предизборна агитация се наказва с глоба от 300 до 1000 лв.