Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи пред журналисти, че се водят преговори за търговско сътрудничество, а не за покупка на "Кремиковци".

В никаква форма не обсъждаме с никого влизането в "Кремиковци" и покупката на активи на комбината, допълни министърът.

Ако преговорите завършат успешно, ще има възможност да се продава кокс от "Кремиковци", каза Петър Димитров, цитиран от БНР.

Той посочи, че ако в близките дни преговорите завършат успешно, коксохимичното производство на комбината ще продължи да работи.

От успешността на тези преговори зависи дали ще спре подаването на природен газ за дружеството в близките дни, допълни министърът.

Министърът каза, че не се предвижда в бъдещ договор с инвеститор да има клауза, която да задължи комбината незабавно да се издължи на "Булгаргаз". Дали "Кремиковци" ще се издължава или не, е проблем на комбината, а не на този, който ще купува нещо от дружеството, каза министърът.

Той уточни, че се водят разговори преработката да става на принципа на ишлемето.

По-рано днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров подписа ново рамково споразумение за сътрудничество между министерството и Корпуса на мира на САЩ в България по Програма "Местно и организационно развитие".