Воеводите от ВМРО изпратиха писмо до ЮНЕСКО, за да сигнализират за построяването на джамия с 32-метрово минаре до християнски храм в Охрид. При реновирането на джамията "Али Паша" са засегнати останки от църквата "Св. Никола".

Реставрацията значително нарушава разрешените дейности, използвайки багер, който вече е повредил важни археологически пластове. Археологическият обект включва още ранна християнска базилика, римски бани, древен некропол, гробница, богато украсена с мраморни плочи, а също праисторически обект от бронзовата и желязната ера.

Информацията ВМРО са получили от жители на Охрид, при посещение на патриотите в града. Сигналът е подаден от Гражданското обединение "СOВЕСТ" - Охрид. Според гражданите, обявената подготовка за издигането на 32-метрово минаре до джамията "Али паша" ще наруши общия изглед на Охрид. Според тях, минарето би могло да стане спорен символ на бившето турско управление в региона.

Опасенията са за провокация, която би нарушила религиозния баланс. От ВМРО смятат, че подобни провокации са недопустими.

Писмото е изпратено до изпълнителния директор за Югоизточна Европа на ЮНЕСКО г-жа Одри Азуле и е подписано от "Обединените патриоти".

Снимка 368114

Източник: ВМРО