От вчера на сайта на ЦИК има публикувани 13 решения по различни казуси, но сигналът, внесен от Карлос Контрера в петък, не е сред тях. А той е важен, защото касае намесата на Турция във вътрешната политика на държавата ни, съобщават от ВМРО.

На 18 ноември ВМРО поиска от ЦИК да промени методическите си правила. "В този си вид, в комбинация с неограниченото разкриване на секции зад граница, доведе до недопустимата ситуация турската държава да вкара между 8 и 10 депутата от ДПС в 47-ия парламент".

Това е пореден сигнал в рамките на една седмица, който ВМРО внася до ЦИК във връзка с напълно изкривения процес на организация и провеждане на изборите там. "И по другия сигнал, свързан с агитация на турски език чрез видеоматериали, изработени от турската държава и изселническите организации в полза на ДПС, ЦИК също не се произнесе. Мълчи и по този за декларациите. Това вече не е съвпадение. Това е целенасочен отказ на държавен орган да изпълни служебните си задължения", обяснява ВМРО.

Те допълват, че става въпрос за опазване на националния интерес. "Напомняме също на членовете на ЦИК, че те са длъжностни лица по смисъла на закона и следва да съблюдават за правилното и законосъобразно провеждане на изборния процес. Не е тяхна работа чрез действията или бездействието си, да се намесват политически в този процес".

ВМРО: ЦИК да спре намесата на Турция в българските избори

ВМРО: ЦИК да спре намесата на Турция в българските избори

Иска декларациите да се попълват лично пред комисията