ЦИК трябва спешно да промени методическите си указания, за да спре намесата на турската държава в българската вътрешна политика. За това призоваха от партия ВМРО, които настояват в Турция декларациите да се попълват само лично и на място в СИК.

Юристът и член на националното ръководство на ВМРО Карлос Контрера внесе поредния сигнал в рамките на седмица, който ВМРО внася до ЦИК във връзка с напълно изкривения процес на организация и провеждане на избори в Турция.

Турция привика българския посланик в Анкара

Турция привика българския посланик в Анкара

Ескалация на напрежението

"Там са разкрити 126 избирателни секции, в които са упражнили право на глас близо 90 000 души. Някои от секциите са разкрити с малък брой заявления и избиратели, фигуриращи в основен избирателен списък. Масова практика е дописване на избиратели под черта в избирателните списъци, като се отразяват трите имена по документ за самоличност, единен граждански номер и номер на документа за самоличност, съответно след гласуването се полага и подпис от упражнилия правото си на глас. Това е тежък административен процес и вписването на данните на избирателя отнема между 2 до 5 минути. В този смисъл не става ясно как точно членовете на избирателните комисии са осъществявали тази дейност, как в рамките на изборния ден са успели да допишат под черта 600-700-800 души. Практически това е невъзможно", пише Контрера.

"Това, което се случи на 14 ноември, е недопустимо и ние предупреждавахме при готвените промени в ИК от 45-ото НС, че ще стане точно това - Турция ще диктува вътрешната ни политика рано или късно", пише Контрера.

Протест пред турското посолство в София заради думите, че Турция се меси в нашите избори

Протест пред турското посолство в София заради думите, че Турция се меси в нашите избори

Засилено полицейско присъствие има там

Той се позовава на Изборния кодекс, според който, ако избирателят не е вписан в избирателния списък (списъка), но има право да гласува, след проверка в списъка на заличените лица всички негови данни се вписват в допълнителната страница на избирателния списък. След това той е допуснат до гласуване.

Избирателят представя декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място. Декларацията се прилага към избирателния списък и е неразделна част от него. Единственото изискване в закона е да има попълнена декларация, като законодателят не указва хипотезите кога, как, къде и т.н. В Методическите указания (и за гласуване с машина и с хартия) - и в двете е прието следното: "Декларацията се приема независимо къде е попълнена или подписана от избирателя", се подчертава в сигнала.

От ВМРО изтъкват, че това е един от основните проблеми след разкритите 126 секции - повечето гласоподаватели не говорят и не пишат на български език. Това означава, че някой друг попълва документите им. А че това е така е видно от броя на хората, които минават на ден през една секция. Физически не е възможно, ако един човек попълва сам на място данните си, комисията да обработи документите на 600-700 човека в рамките на изборния ден.

Мехмед Дикме: 14 депутати на ДПС са в НС с гласове отвън

Мехмед Дикме: 14 депутати на ДПС са в НС с гласове отвън

Той се интересува от позицията на турските тайни служби

Според тях, единственото решение към момента е ЦИК спешно да промени методическите си указания.

Според Контрера има слабости в организацията на изборите в чужбина, което е станало видно в рамките на изборния ден 14-ти ноември 2021 г. Той предлага Централната избирателна комисия да въведе нов режим в Изборния кодекс и декларацията да се попълва лично и собственоръчно пред секционната избирателна комисия в самото изборно помещение. Мотивът му е, че в декларацията изрично е определена като такава, носеща наказателна отговорност по чл. 313 от НК при деклариране на неверни данни, пише Контрера в сигнала.

ЦИК трябва изрично да се разпореди, че членовете на СИК-овете, които през изборния ден и до приключване на задълженията си са длъжностни лица по смисъла на закона, да сверяват данните от декларациите с представените документи за самоличност на избирателите при представяне.

"С гласовете от Турция ДПС стана трета политическа сила. А гласовете, подсигурени от турската държава и изселническите организации, вкараха между и 8 и 10 депутата на протурската партия. Нещо, което ние преди години предотвратихме с ограничението на броя на секциите в страни извън ЕС до 35", пише Контрера.

Той дава конткретни насоки:

  1. Недопустимо е декларациите да не се попълват лично и пред комисията, тъй като това опорочава процеса на съставянето им.
  2. В Методическите указания, които в случая допълват нормата от закона, има съществена липса, а именно задължение на СИК да сверява данните от декларацията с данните от документа за самоличност. Този пропуск дава възможност едно лице първо да декларира неистински данни пред комисията, включително такива, които не са негови, а и да бъде осъществено гласуване от един човек с данните и документите на различни лица.
    Турция привика българския посланик в Анкара

    Турция привика българския посланик в Анкара

    Ескалация на напрежението

Припомняме, още преди изборите на 14 ноември 2021 г. от ВМРО предупредиха, че в Турция има клип, който призовава за гласуване за определена партия на българските избори.

В деня на вота бусове и коли извозваха гласоподаватели в Хосковски села. В Турция нашите сънародници бяха получили агитация по телефона.

Членовете на СИК в Турция гласуват с машините на нашия вот.

Преди балотажа за президент на България служебният вътрешен министър Бойко Рашков на пресконференция направи преглед на печата от турски медии, където се призовава за гласуване за определена политическа сила.

Часове по-късно на среща в МВнР с турския посланик призоваха Турция да не се меси в изборите в България.

Малко след това имаше протест пред турското посолство в София заради думите, че Турция се меси в нашите избори.

Вечерта в Анкара бе привикан българският посланик в Турция с обяснението, че южната ни съседка не се месела в нашите избори.

Бившият земеделски министър и бивш член на ДПС Мехмед Дикме заяви, че от 34 депутати на движението 14 са избрани с гласове извън България.