От 34 депутати, които ще имат ДПС в 47-то Народно събрание, 14 депутати се дължат на гласовете на изселниците ни в Турция или такива, които са пристигнали последната седмица у нас - над 60 хиляди. Това заяви бившият член на движението и бивш земеделски министър Мехмед Дикме в студиото на БТВ. Не прави чест на ДПС, че не благодариха на изселниците ни в Турция.

Ясно е, че ДПС губи влиянието си в страната и добрият резултат на изборите идва от гласовете отвън, е тезата на Дикме. Това няма как да не се отрази на отношенията между двете страни, България и Турция, традиционно добри, но напрежението се покачва. Добре е емоциите да се оставят настрана и де се предприеме по-прагматичен подход "Изборите минават и заминават, ще има и други избори."

Протест пред турското посолство в София заради думите, че Турция се меси в нашите избори

Протест пред турското посолство в София заради думите, че Турция се меси в нашите избори

Засилено полицейско присъствие има там

Въпреки това Дикме не постави под съмнение думите на вътрешния министър Бойко Рашков от сутринта, който заяви, че "има някои факти, на които и обществеността е станала свидетел - намеса във вътрешните работи на България от страна на Турция". "Все пак знае се, включително и от службите за сигурност и в двете страни, какво се случва", поясни Дикме и допълни, че служител на толкова високо ниво не би си позволил да изрича такива обвинения, без да разполага с факти.

Нужни са, по думите на Дикме, усилия и на българската, и на турската администрация, а трябва да влезе в ход и дипломацията. "Не е редно положението на ДПС да се отразява в отношенията между двете страни и да подклажда напрежение. Насила да караш някого да гласува - това вече е намеса", посочи Дикме.

Рашков пита гражданите: А откъде са парите, с които купуват гласа ви?

Рашков пита гражданите: А откъде са парите, с които купуват гласа ви?

Купуването на гласове не е спряло, дори и след изборите

Той посочи обаче и че се интересува от позицията на турските служби. "Бих искал да разбера каква е тяхната позиция в момента спрямо санкциите от преди 2 - 3 години за контрабанда към ПКК на Делян Пеевски. Турските служби да ми отговорят на този въпрос - "как го направиха сега Делян Пеевски депутат?"

Мнението на Мехмед Дикме е, че реално Турция не помага на етническите турци у нас по този начин да участват във властта, а "партията няма да стане желан партньор, само 14 души ще си купуват по-скъпи костюми и коли".

Въпреки това Дикме открои, че ДПС е показало на другите как се правят избори - с пари и срещи, с максимално активиране. А в Турция на срещи с кметовете се обяснявало, че ако имат достатъчно гласове и депутати, ще направят управление с ГЕРБ - това не се говореше в страната, констатира Дикме.

Турция да не се меси в изборите в България, призоваха на среща с турския посланик в МВнР

Турция да не се меси в изборите в България, призоваха на среща с турския посланик в МВнР

Постоянният секретар на МВнР Иван Кондов разговаря с турския посланик тук Айлин Секизкьок