Някои наши политици положиха старание да заблудят обществеността във връзка с машините за гласуване. Спекулации, внушения дни наред - цели екипи от една партия говорят откровени лъжи. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков по повод организация и предприети действия на МВР за осигуряване на подготовката и провеждането на предстоящия балотаж в неделя, 21 ноември.

За това кратко време, което мина, има много сериозни резултати от действията на МВР, доволен е Рашков. Първият тур премина безпроблемно в страната и в чужбина с някои факти, на които обществеността станала свидетел - намеса във вътрешните работи на България от страна на Турция. 

С 4516 проверки за купуване на гласове се отчете МВР

С 4516 проверки за купуване на гласове се отчете МВР

4753 са нарушенията на изборното законодателство

По думите му за голямо съжаление от друга гледна точка - задълженията на МВР да противодейства и да разкрива престъпления против политическите права на гражданите отново трябва да се каже гласно, че МВР е изправено пред множество престъпления. За предходните парламентарни избори МВР установили 91 случаи, по които са образувани досъдебни производства за престъпления против политическите права на хората.

Рашков отбеляза, че е успял да противодейства на всички изборни престъпления. "Постигнахме още по-голям рекорд, защото случаи, по които ние и прокуратурата сме установили, че трябва да бъде започнато досъдебно производство за престъпление спрямо политическите права на гражданите, и делата са вече 122. Това е много сериозен ръст от 30 досъдебни производства", открои Рашков.

Той не е оптимист, че е ликвидирано уродливото явление политиците да си купуват местата в парламента с пари. Не сме решили този въпрос, той остава за бъдещето, посочи Рашков.

Арестуваха още един кмет на санданско село за купуване на гласове

Арестуваха още един кмет на санданско село за купуване на гласове

Акциите в общината продължават

Бойко Рашков подчерта, че МВР ще продължи да води битка срещу изборните престъпления, които по същност не се различават от друг вид престъпност. Той е убеден, че трябва да води такава битка, както се води и срещу всяко едно друго престъпление в страната. Този, който твърди, че поставя знак на равенство между репресията и престъпността, това означава, че не работи в интерес на обществото, а против интереса на хората, изтъкна министърът.

"Би ли могъл някои политик да се изправи, както мен сега, и да каже какво точно искат от МВР? Да разследва ли престъпленията или да пасува, както бездействаха някои министри от предишните кабините", запита Рашков.

Рекордьори по купуване на гласове са ГЕРБ и ДПС, като и те поставят знак на равенство между репресия и престъпления. Едва ли някои им вярва, като виждаме как се срива доверието на хората към тези партии независимо от техните финансови средства в изборния процес, отбеляза Бойко Рашков.

Той даде за пример Русе и Плевен, където има условна присъда за купуване на гласове, а покупката е била в полза на ГЕРБ. Такива са повечето от досъдебните производства за този вид престъпления. Главно ДПС слага знак на равенство с репресиите, а в някои случаи и ГЕРБ, открои Рашков.

Той показа и клип как се дават 60 лева на човек от етнически произход, за да гласува за ГЕРБ на изборите на 14 ноември. Така партиите, които със зъби, нокти и лакти искат да влязат в парламента, правят покупко-продажба на гласове. За някои партии в това се състои изборният процес, заяде се Рашков с ГЕРБ.

Според него, разследвайки изборните престъпления, МВР установило, че парите се дават не само по време на изборите, но и след изборите. Този, който дава парите, трябва да получи доказателствата, че човекът, получил 50 лева е гласувал действително така. 

Проверяват общински служители и ловци в Раковски за купуване на гласове

Проверяват общински служители и ловци в Раковски за купуване на гласове

Според кмета това е неуспешен опит за политическа репресия

"Това са нашите нрави в 21 век, особено характерни за някои наши партии, които така са правили избори досега и са печелили в близкото минало. Сега продължават тази традиция, но българските граждани трябва да си зададат въпроса, че за да се разходват огромни финансови средства от партиите, от някъде партиите придобиват такива средства? От магистралите ли ги имат, от обръчите ли, от фирмите ли, за да плашат на българския народ? Досега тези партии, участвали активно в управлението на страната, дали не са държали в бедност определена група хора за политически цели, за жълти стотинки, само и само да попаднат в залата в парламента", запита Рашков.

Рашков очаква да се появят още много клошари в разследването на „Хемус“

Рашков очаква да се появят още много клошари в разследването на „Хемус“

Парите от фиска са отишли в неизвестна посока

МВР няма да спре да разследва изборните престъпления, допълни той.