Десетки са сигналите за изборни нарушения в чужбина, включително и агитация с есемес в Турция, получава платформата "Ти броиш", съобщиха организаторите на платформата.

"Получихме сигнал от наши наблюдатели в Турция, че български граждани живеещи там са получили агитация чрез SMS-и за гласуване за ДПС. Призивът и агитацията е описана на турски език, като има прикачена и снимка на Карадайъ", съобщи адвокат Надежда Йорданова. По думите й това е масова практика.

Бусове и автомобили извозват хора до избирателните секции в хасковски села

Бусове и автомобили извозват хора до избирателните секции в хасковски села

Преди влизане в секциите се прави нещо като инструктаж на турски език

По думите й българите в странство са разтревожени от факта, че една политическа сила има техните телефонни номера. В същото време те са възмутени как може така да се агитира на чужд език и то за конкретна политическа партия.

Сигналите за нарушения в изборния ден към 15 ч, подадени към Националната кампания "Ти Броиш", са регистрирани в цяла България. Всички нарушения се подават през мобилното приложение, като са отразени и в официалния сайт на платформата. 

Членовете на СИК  в Турция гласуват с машините на нашия вот

Членовете на СИК в Турция гласуват с машините на нашия вот

Представители на властта и на партии посещават секциите там

Към 15 ч. районът с най-много сигнали за нарушения е София 23 МИР. Там са 12 обработените сигнали, сочат данните от сайта на платформата.

"Десетки хора се оплакват от струпвания и опашки. Получихме и сигнали, че в по-малките населени места кметовете контролират вота, показвайки уж на избирателите как се работи с машината или мерейки температури", обясниха от екипа на платформата.

Полицейски операции срещу купуването на гласове и сигнал до ЦИК за клип в Турция

Полицейски операции срещу купуването на гласове и сигнал до ЦИК за клип в Турция

В село Градец някои са върнали взетите пари

По-рано през деня от "Демократична България" сезираха РИК за масови нарушения на избирателите в село Зайчар, община Руен, където масово избирателите се представяли за "слепи, глухи или че не разбират" и затова се нуждаели от придружител.

В Разградско има и подаден сигнал за човек, който е регистриран за гласуване в подвижна секция, като се оказва впоследствие, че той не е знаел за това.