Днес и утре метровлаковете между станциите "Сердика" и "Стадион "Васил Левски" няма да се движат, предаде БНР. Причината е изграждането на третия лъч на метрото - през почивните дни тунелопробивната машина ще изгражда участъка под действащите тунели на линия 1.

Заради малкото разстояние между двата тунела, движението между метростанциите ще бъде спряно, поясни по-рано през седмицата столичният кмет Йорданка Фандъкова:

"От съображения за сигурност метрото ще се пусне в неделя през нощта. За това време машината трябва да премине през този участък", допълни тя.

В момента се изграждат два от четирите етапа на третия лъч на метрото с дължина 12 километра, с 12 метростанции. Около 3 километра от трасето преминават под реки, обясни директорът на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев:

"Много голямо предизвикателство е - геоложките условия, подпочвените води, като на места има и напорни води в София", конкретизира се той.

За улеснение на столичани е организирана заместваща автобусна линия със спирки на трите метростанции. Допълнителен градски транспорт е осигурен и заради днешната Задушница.

Метробус М1 ще се движи по маршрут: метростанция "Стадион "Васил Левски", булевард "Евлоги и Христо Георгиеви", улица "Цар Освободител", площад "Княз Александър Първи", площад "Атанас Буров", площад "Независимост", булевард "Княгиня Мария Луиза" и метростанция "Сердика" - двупосочно.

Заради Задушница, до гробищен парк "Орландовци" ще се движат трамваи 7А, а до "Бакърена фабрика" - автобуси 83А и 108А. За обслужване на гробищните комплекси "Централни софийски гробища" и "Малашевски гробища" ще бъдат пуснати допълнителни коли 18А, 86А и 90А.

Автобусни линии 64, 86, 260 и 309 ще работят с увеличен брой автомобили. Същото важи и за трамваите по линии 3 и 4, както и за тролейбус номер 9.