След продължилите до късно снощи преговори между стачния комитет и ръководството на компанията ЧЕЗ, все още няма постигнато споразумение между двете страни за размера на заплатите на работещите в дружеството и за условията на колективния трудов договор.

Това съобщи председателят на стачния комитет в "ЧЕЗ България" Денко Ройдев, цитиран от БНР.

Припомняме, вчера стана ясно, че ако се стигне до ефективна стачка на служителите на ЧЕЗ, цяла Западна България рискува да остане без ток.

Ройдев коментира, че компанията води много твърда политика и за около 90 процента от служителите си предлага заплати между 340 и 480 лева.

По въпроса за предстоящите съкращения също не е постигнат компромис. Не виждам кой ще отчита електроенергията при така планираното съкращение на инкасатори, каза Ройдев.

Синдикалните организации в дружеството ще преговарят с ръководството на фирмата в предвидения от Закона за уреждане на колективните трудови договори седемдневен срок, след което протестиращите ще преминат към ефективни стачни действия.

Възможно е, ако дотогава не бъде постигнато споразумение, да има и спиране на електрозахранването към абонатите, каза Ройдев.

Той добави, че поради липса на инвестиции в електроразпределителната мрежа, в нея има много критични точки и те ще се сринат при ефективна стачка на служителите.