Общоевропейско проучване отчита, че всеки българин изхвърля годишно по 94 килограма храна, докато в съседна Гърция това количество е два пъти по-малко, съобщи БНР.
"Най-много изхвърлят едночленни домакинства, т.е. хора, които живеят сами, семейства с малки деца, жителите на големите градове и млади хора до 25-годишна възраст", казва Стоилко Апостолов от фондация "Биовселена".
Фондацията работи за ограничаване на проблема и има наблюдения върху поведението на българския потребител.
Колкото по-евтини са някои продукти, толкова по-малко скрупули изпитва човек, когато ги изхвърля. Апостолов подчерта още, че европейската стратегия "От фермата до трапезата" отчита разхищението на храна като сериозен проблем и залага цели, които всяка държава членка трябва да постигне, за да намали безсмисленото пилеене на ограничени природни ресурси.