Близо 57 на сто от българите страдат от наднормено тегло, а 33 на сто - от затлъстяване.
Със затлъстяване са и 10 на сто от българските деца.

Около 25 на сто от европейците са със затлъстяване, отбелязва д-р Светлозара Илиева от Асоциацията за изучаване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, цитирана от БТА.

Във връзка с този проблем е предприет петгодишният проект от Европейския съюз с 14,5 млн. евро.
В проекта в България участват 106 семейства, в които единият родител и едното дете страдат от затлъстяване.

Търсим връзка в генетичното предразположение към затлъстяването, като изследваме генетичен материал, взет от участниците в проекта, заяви д-р Илиева, една от организаторките на проекта, цитирана от zdrave.bg.

През първите осем месеца от началото на проекта участниците консумират нискокалорична храна, като очакването е теглото им да се намали с до осем процента. През следващите шест месеца те ползват препоръчителна диета, а през останалите шест - участниците се хранят на свободен режим, поясни тя.

Здравните разходи, свързани с преодоляването на проблема със свръхтеглото в Европейският съюз са 70-130 млрд. евро. В проекта ще участват специалисти в нутрициологията и обезитологията от Дания, Холандия, Германия, Испания, Англия, Гърция, Чехия и България. Институционален координатор на проекта за България е болница "Цар Борис Трети".

Изпълнението на проекта ще продължи до края на 2009 г.
Неговата цел е чрез научните центрове, които работят в областта на метаболизма и здравето, да се проучи влиянието на хранителните режими върху 350 български семейства. На базата на изследванията ще се идентифицират геномни предиктори на успешно намаляване на телесното тегло и ще се разработят - с помощта на хранителни компании и предприятия - нови храни с добър вкус, които помагат да се намали приемът на храна чрез предизвикването на сигнали за ситост.
Ще се създадат и нови правила, съвети и хранителни режими, които могат да се прилагат в здравната практика, за да се поддържа здравословно телесно тегло, каза още д-р Илиева.