Всички работещи хеликоптери на Военновъздушните сили (ВВС) участват в борбата с пожарите в страната и няма свободен ресурс за първостепенната им мисия - отбраната на държавата. Това стана ясно по време на работно посещение на служебния военен министър Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов 24-та авиационна база в Крумово днес. Информация за визитата им беше оповестена от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО).

Запрянов и Ефтимов увериха, че военното министерство ще работи за осигуряване на по-голям ресурс за следващата година специално за вертолетната авиация, пред които командирът на авиобазата бригаден генерал Димитър Иванов представи актуална информация за мисиите, текущите задачи и изпълнените дейности от личния състав.

"При планирането на следващата година, трябва много внимателно да заделим достатъчно ресурс, достатъчно време за подготовка, достатъчно авиационно гориво и да осигурим по-голям брой вертолети", заяви Запрянов. По думите му ситуацията тази година е безпрецедентна, но са изведени съответните поуки. Броят на пожарите е значително увеличен, че в момента се ремонтират пет военни хеликоптера и предстои ремонт на още три. "Ако в предишните години сме били по-експедитивни, и бяхме инвестирали повече във възстановяването на летателната годност и преминаването на инспекциите, сега щяхме да имаме повече летателни апарати", посочи Атанас Запрянов. Той каза още, че увеличаването на броя на машините в летателна годност ще изисква ресурс. "Гарантирам, че какъвто и да е ресурсът който е необходим, ВВС ще ни го кажат, и ние ще го заделим за следващата година в бюджета", увери министърът на отбраната.

Радев възропта, че се дават повече пари за МВР, а не за армията

Радев възропта, че се дават повече пари за МВР, а не за армията

Той участва в церемония по връчване на дипломи във Военна академия "Г. С. Раковски"

Той призова гражданите да са по-бдителни и да не допускат възникването на пожари заради небрежност, човешки грешки и умишлени действия. "Авиационният ресурс, който изразходваме, струва много пари. Пожарите отнемат на държавата финансов ресурс, на нас отнемат летателен ресурс. Първата ни мисия е отбрана на държавата и при война, вертолетите имат съвсем друго назначение. В момента насочваме целия си ресурс в борбата с пожарите", подчерта Запрянов.

Предвижда се увеличение на възнагражденията на пилотите. "Ще преработим наредбата за възнагражденията, защото не е нормално заплатите на пилотите на вертолети да са по-ниски от тези в HEMS или в "Гранична полиция". Задачите на нашите бойни пилоти са по три мисии, от което следва и съответният риск", отбеляза военният министър.

По време на среща с личния състав на авиобазата той изтъкна: "Тук сме, за да благодарим на тези хора. Те заслужават уважение и благодарност, но и подкрепа. Тук съм, за да им гарантираме, че ще имат политическа подкрепа и военна подкрепа от ръководството."

Два военни хеликоптера гасят складовете в Елин Пелин
Обновена

Два военни хеликоптера гасят складовете в Елин Пелин

Той е снабден с окачен съд тип "бамбибак" и ще облива с вода засегнатите участъци

Адмирал Емил Ефтимов заяви, че целият личен състав на авиобаза "Крумово" работи на много високи обороти. Адмирации не само за пилотите, но и за техническия състав, защото без той да подготви вертолетите в екстремното темпо от 10 - 12 работни часа на ден, тези задачи не могат да бъдат изпълнени", допълни той.

По думите му гасенето на пожари не е основна задача за армията, но в последните години във връзка с климатичните промени е направен анализ и усилията са насочени към подготовката и готовността за изпълнение на такива задачи. "Фокусът, който поставяме върху вертолетната авиация, е видим и много полезен за армията и обществото ни", каза още началникът на отбраната.

Според него вкрая на тази и през следващата година вертолетната авиация ще бъде на безпрецедентно ниво по отношение на броя на летящите хеликоптери в сравнение с последните 15 години, смята той. "Целта е да имаме 3 - 4 хеликоптера за пожарогасене през тази година. С усилията на целия личен състав на авиобазата 2 хеликоптера постоянно са в готовност и даже и в този момент те гасят пожари", обясни Емил Ефтимов и изрази надежда, че през следващото лято ще има 4 - 5 хеликоптера за пожарогасене.

Министерство на отбраната иска половин милион за водни джобове

Министерство на отбраната иска половин милион за водни джобове

Запрянов посочи, че средносрочните мерки за отбраната е дали Ми-17 ще бъдат подложени на капитален ремонт

Началникът на отбраната подчерта важността на разностранната дейност, която осъществява авиобазата, сред които и задачите по търсене и спасяване в планините при лоши метеорологични условия. "Тези задачи са много рискови и изискват специализирана подготовка", подчерта адмирал Ефтимов. Той посочи също значението на регулярно провежданата подготовка по първата мисия на Въоръжените сили - "Отбрана", като в момента един хеликоптер участва в учението "Тракийска пепелянка" на авиобаза "Безмер".

Началникът на отбраната е уверен също, че проблемът с личния състав ще бъде решен. "Очакваме ефекта от последните решения на Народното събрание в края на тази и в началото на следващата година", посочи той.

Командирът на авиобазата в Крумово заяви, че тази годна ресурсът на вертолетите се изразходва много бързо. 101 часа са гасили пожари до момента хеликоптерите "Кугър", а "Ми-17" - 105 часа "Затова имаше два дни спиране на нашето участие за технически сервиз", обясни бригаден генерал Димитър Иванов. По думите му натовареността на летателния състав и на осигуряващите екипи е изключително висока.