Войната в Украйна ни отрезви от увлечението, че технологиите и че големите мащабни проекти са залогът за успех. Войната показа, че най-важният залог за успех е човешкия фактор - хората като наличност във Въоръжените сили. Това заяви президентът Румен Радев по време на официалната тържествена церемония, на която бяха връчени дипломите на офицерите от "Випуск 2024 -"Цар Симеон Велики" на Военната академия "Георги Стойков Раковски". Успехът ще бъде с тези от вас, които имат ясна представа за реалностите, които ви очакват, за задачите, които ще решавате, целите, които сте си поставили, в обстановката, в която ще действате и за средствата и методите, с които ще ги постигате, обърна се Радев към новозавършилите офицери.

Той е убеден, че по време на целия курс на обучение офицерите са седели и анализирали конфликтите по света и войната на Русия срещу Украйна. Румен Радев е убеден, че са анализирали системите за командване, поведение, разузнаване, целеуказване и цялостната бойна подготовка във войната. "Тази война на изтощение определено предизвика икономическите и социалните ни системи, но преди всичко предизвика нашата способност да мислим критично, да мислим и анализираме всички факти във войната, която правят разликата между успеха и поражението. Войната има съществен принос за всички процеси, които текат в щаба на отбраната - бързото адаптиране на стратегиите, доктрините, тактиките и процедурите, отношението на трансформация и модернизация на въоръжените сили и изграждането на съвременни отбранителни способности", коментира държавният глава.

Радев иска от дипломатите участие във всички формати за прекратяване на огъня и установяване на мир

Радев иска от дипломатите участие във всички формати за прекратяване на огъня и установяване на мир

България постепенно се е отдръпвала от важни региони

Президентът Радев настоя и за съществено увеличение на заплатите в армията. Той призова за аварийни мерки за привличане на ресурс и адекватна подготовка за хората в армията. Даването и наливането на толкова много средства в МВР не е адекватно решение, разкритикува Румен Радев, че се дават повече пари за закупуване на противопожарна техника, а не се отделят повече средства за развитие на армията. Не можем да налеем толкова много в МВР, при положение, че тази техника ще се използва няколко пъти годишно. Вижте какво се случва с летателния и поддържащ състав на Военновъздушните сили. Всеки един лев, вложен в системата на сигурност, трябва да има истински ефект, настоя още Румен Радев.

Той още веднъж поздрави новозавършилите офицери и им пожела успех в бъдещата военна професия.

Румен Радев нахока Главчев за изпращането на Николай Ненчев за посланик в Киев

Румен Радев нахока Главчев за изпращането на Николай Ненчев за посланик в Киев

Иска професионалист с доказани качества на поста

На церемонията по връчването на дипломите присъства и министъра на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

"Военната академия от създаването си до сега, ежегодно е подготвяла висококвалифицирани кадри за въоръжените ни сили", заяви министър Запрянов.

"Ще служите във време, в което активно и динамично ще се превъоръжаваме. Предстои догодина да пристигнат новите самолети, както и новите бойни машини за Сухопътните войски. Само преди седмица парламентът ратифицира окончателното завършване на договора за строителство на новите кораби. Предстоят проекти свързани с противокорабната отбрана и противовъздушната отбрана", каза още той.

Атанас Запрянов поздрави и тримата военнослужещи от Република Северна Македония, които завършват Военната академия с думите: "Това е един израз, че в хода на съвместните усилия за издигане на колективната отбрана, Въоръжените сили на страните-членки сме единни да изпълним решенията на последната среща на високо равнище на НАТО".

Въоръжените сили на Република България се нуждаят от критично, адаптивно мислещи офицери на оперативно, тактическо и стратегическо ниво. Убеден съм, че с придобитите знания и умения ще допринесете за трансформацията на Въоръжените ни сили и за изпълнението на националните ни и съюзни ангажименти, се обърна към завършващите пък Евтим Евтимов.

Той подчерта, че ролята на България като страна на Източния фланг на НАТО нараства, което налага ускоряване модернизацията на Българската армия, повишаване на оперативната съвместимост и нивото на подготовка. Страната ни участва активно в процеса на завяване на сили и способности по новия модел на силите на Алианса.