Президентът Румен Радев не е съгласен с назначаването на бившия военен министър Николай Ненчев за временно изпълняващ длъжността посланик на България в Украйна.

В позиция от рано тази сутрин държавният глава заявява директно, че е против това назначение, като посочва и че по време на правителството "Денков - Габриел" му е било "настойчиво предлагано" същото назначение. Тогава категорично отказал, тъй като "въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост". Румен Радев е гневен, че МВнР в лицето на служебния премиер и служебен министър на външните работи Димитър Главчев е решил да назначи Николай Ненчев за нов временно управляващ посолството ни в Украйна, вместо да предложи кандидат за посланик на България.

"Това е необосновано понижаване на равнището на дипломатическо представителство и грубо заобикаляне на Конституцията и установения ред за определянето на ръководители на задграничните ни мисии."

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. Очаквам Министерският съвет да ми предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и професионална експертиза, заявява Румен Радев.

Припомняме, че вчера председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси съобщи за назначението на Николай Ненчев, като одобри избора и пожела успех на мисията.

Това не е първият сблъсък на Румен Радев директно с Николай Ненчев, който беше министър на отбраната в периода 2014-2017 г. във второто правителство с премиер Бойко Борисов, коалиционно с Реформаторския блок. Ненчев беше представител именно на коалиционните партньори на Борисов, като му бяха повдигнати обвинения за неизпълнение на договора с руската РСК "МиГ" за доставка и ремонт на изтребителите ни МиГ-29. Вместо от руската фирма-производител, Ненчев поиска от полска компания да ремонтира изтребителите ни. 

Ненчев бе напълно оправдан, на всички инстанции - първата оправдателна присъда за Ненчев по това обвинение бе през юли 2019 г. Второто опрадвание - юли 2020 г. и окончателното през 2021 г.

По делото като свидетел се явяваше именно вече президент Румен Радев. От тогава можем да припомним и засекретяването на процеса, но и установеното разминаване между твърденията от вътре и вън залата на държавния глава. Така например тогава Радев преди да влезе в залата заяви, че Николай Ненчев е катастрофирал с договора с Полша за ремонта на изтребителите МиГ-29. Друго заявил обаче Радев като свидетел в съдебната зала, заяви обаче адвокатът на Николай Ненчев - Менко Менков - с показанията си Радев направил "на пух и прах" обвинителната теза.

Николай Ненчев: Радев предал ли е секретната част на проектодоговора за F-16 на Русия?

Николай Ненчев: Радев предал ли е секретната част на проектодоговора за F-16 на Русия?

Радев е инструмент на руските интереси...

От началото на 2022 г. страната ни няма титуляр за позицията посланик в Украйна, след като последният ни посланик Костадин Коджабашев беше изтеглен в България след началото на войната на Русия в Украйна.

Николай Ненчев: Управляващите се придържат към опорните точки на Москва

Николай Ненчев: Управляващите се придържат към опорните точки на Москва

Недопустима намеса на президентството…