Започна разпитът на президента Румен Радев, който е призован като свидетел по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев.

На влизане в съдебната зала Радев заяви отново, че Николай Ненчев е катастрофирал с договора с Полша за ремонта на изтребителите МиГ-29.

Радев направил "на пух и прах" обвинението, радва се адвокатът на Ненчев

Радев направил "на пух и прах" обвинението, радва се адвокатът на Ненчев

Той изцяло подкрепи тезата, че съм невинен, коментира самият обвинен

Припомняме, процесът срещу Ненчев се гледа в Софийския градски съд. Той тръгна в края на месец февруари, като се очаква по него да бъдат разпитани поне 23-ма свидетели. Според прокуратурата от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г. като министър Ненчев не бил изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС.

Ненчев: Преди и Радев смяташе за абсурд да ремонтираме МиГ-овете в Русия

Ненчев: Преди и Радев смяташе за абсурд да ремонтираме МиГ-овете в Русия

Времето на Радев – преди Решетников и след Решетников...

Обвинението твърди, че в нарушение на военния закон Ненчев не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонта на изтребителите и доставката на резервни части, като по точи начин не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите за изтребителната авиация на ВВС.

Президентът трябва да свидетелства какво знае от времето, по което беше командващ на Военновъздушните сили (ВВС).

Годината е най-критичната за авиацията ни, алармира президентът

Годината е най-критичната за авиацията ни, алармира президентът

След два часа, прекарани в съдебната зала

Държавният глава каза още, че подкрепя действията на прокуратурата. По думите на президента Радев действията на Ненчев са безхаберие и невежество.

Президентът обясни, че е имало негова докладна записка, след завръщането му от Полша в началото на 2014г., когато министър на отбраната е Ангел Найденов.

Тръгна делото срещу Николай Ненчев

Тръгна делото срещу Николай Ненчев

Предизборната кампания няма да попречи на Ненчев да се явява в съда

"Имаше съвсем друга цел тази визита - да изслушаме възможностите на Полша за модернизация на МиГ -29 и Словакия, разбира се. В този доклад ясно съм казал, че Полша има потенциал да поддържа самолетите, но това трябва да се изследва", посочи Радев. Държавният глава обяви, че винаги е твърдял 3 основни неща: незабавен договор РСК МиГ, за да не остава авиацията на земята; в средносрочен план търсене на възможности за диверсификация на доставки и услуги с Полша; трето - стратегически план за доставка на нов самолет.

Той бе категоричен, че не е препоръчвал да се сключва договор с Полша, а незабавно да се сключи договор с РСК МиГ.

"Категорично той (бел. ред. Ненчев) се провали с Полша", заяви Радев и допълни, че авиацията е изпаднала в пълен колапс.

Относно вчерашната среща на президента с Бойко Борисов, Радев посочи пред журналистите, че целта ѝ е била да се предотврати войната между институциите.

Радев уточни, че срещата е била по инициатива на Борисов. На нея двамата са обсъждали как да предотвратят война между институциите, която някои депутати от ГЕРБ опитват да разпалят. Президентът определи като държавнически подход действията на премиера.
Румен Радев обаче не пропусна да посочи, че действията на лидера на ГЕРБ противоречат с тези на Цветанов.

"Г-н Цветанов не разбира нищо от изтребители. Той разбира от апартаменти. Единствената връзка между г-н Цветанов и авиацията е това, че той говори на автопилот. Някой друг му задава курса", заяви президентът Румен Радев в Съдебната палата, продължавайки задочния спор между него и заместник-председателя на ПП ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който в момента е и председател на временната парламентарна комисия, която изследва процедурата по закупуване на нов изтребител.

Днешното заседание по делото започна с показанията на Румен Радев, но при закрити врата.