От Софийска градска прокуратура (СГП) предявиха окончателно обвинение на военния министър в оставка Николай Ненчев за престъпление по служба. Очаква се в 30-дневен срок Ненчев да бъде предаден на съд, увериха от СГП. В хода на разследването са получени данни за още едно престъпление - неосигурена летателна годност.

Спорно е удължаването на ресурса на изтребителите ни МиГ 29
Обновена

Спорно е удължаването на ресурса на изтребителите ни МиГ 29

Комисия е дала 5-дневен срок към участниците в конкурса да си оправят нередностите

За първоначалното обвинение на Ненчев за престъпление, извършено в периода от 05 май до 09 септември 2015 г. бе съобщено от прокуратурата на 23 ноември 2016 г.

В хода на разследването на СГП са събрани доказателства и за още едно престъпно деяние, осъществяващо признаците на престъпление по служба, извършено в периода от 07 ноември 2014 г. до 29 март 2016 г. от министъра на отбраната.

На 104-годишнината си ВВС в очакване на нов изтребител

На 104-годишнината си ВВС в очакване на нов изтребител

На военен съвет в МО

В периода от 07 ноември 2014 г. до 29 март 2016 г. Николай Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като в нарушение на Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29.

Министър Ненчев не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на Република България. От това са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък.

Това е причината на 05 януари 2017 г. на Николай Ненчев е повдигнато обвинение за извършено престъпление по служба при условията на продължавано престъпление - с две отделни деяния, които поотделно съставят едно и също престъпление - чл. 282, ал.3, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК .

Ненчев чете два дни редактираното обвинение за МиГ-овете

Ненчев чете два дни редактираното обвинение за МиГ-овете

И военният министър в оставка вижда политическа репресия в действията на прокуратурата

В момента разследването се предявява на Николай Ненчев. Софийска градска прокуратура ще внесе обвинителен акт срещу него в 30-дневен срок.

Припомняме, днес и утре военният министър в оставка Николай Ненчев е поканен в столичното следствие. При идването си днес той заяви, че има промяна в обвинението и заедно с адвоката си са дошли да се запознаят с документите.