Закупуването на нов многоцелеви изтребител ще бъде обсъдено на 21 октомври по време на заседание на Съвета по отбрана във военното ведомство. Това заяви командващият  ВВС ген.-майор Цанко Стойков при отбелязване на празника на авиацията и на Военновъздушните сили пред Паметника на летеца на пл. „Народно събрание” в София.

Кабинетът одобри покупката на нови изтребители
Обновена

Кабинетът одобри покупката на нови изтребители

Исторически ден за българските въоръжени сили, определи министър Ненчев

Припомняме, преди седмица военният министър Николай Ненчев на извънреден брифинг обяви, че преминаваме към пряко договаряне за ремонта на двигателите наличните ни изтребители МиГ 29. "За да постигнем по-добри условия, както по отношение на цената, така и по отношение на сроковете", обоснова министърът причината да не бъде обявена дейността с обществена поръчка.

Спорно е удължаването на ресурса на изтребителите ни МиГ 29
Обновена

Спорно е удължаването на ресурса на изтребителите ни МиГ 29

Комисия е дала 5-дневен срок към участниците в конкурса да си оправят нередностите

Преди 104 години, на 16 октомври 1912 г., пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев със своя самолет „Албатрос” изпълняват разузнавателен полет над Одринската крепост. Те успяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач.

Български чиновници пречели за споразумение с РСК МиГ, твърди шефа на консорциума

Български чиновници пречели за споразумение с РСК МиГ, твърди шефа на консорциума

Отказът на РСК от техническа поддръжка на изтребителите създава риск пред пилотите

Това е бойното кръщение на младата тогава българска военна авиация. Датата на първия боен полет в историята не само на нашата, но и на Европейската авиация - 16 октомври, е приета за официален празник на Военновъздушните сили на Република България.

На днешното отбелязване участваха председателят на комисията по отбрана в 43-то народно събрание о.р. ген. Михо Михов, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната генерал Константин Попов, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, военнослужещи и цивилни служители от военната ни авиация, ветерани и военни аташета на страните, акредитирани в България.

От РСК МиГ не поемат отговорност за нашите МиГ-ове, след ремонта им в Полша

От РСК МиГ не поемат отговорност за нашите МиГ-ове, след ремонта им в Полша

При чужда намеса, руският производител смята изтребителите ни за бракувани

По повод празника на авиацията и на Военновъздушните сили Националният военноисторически музей (НВИМ) организира Седмица на авиацията. В работните дни на музея от днес, 12 октомври, до 16 октомври (неделя) посетителите на музея ще имат възможност да видят непоказвани експонати, свързани с живота на българските летци, оставили ярка следа в историята на България.