Български чиновници игнорират опитите на Русия да се постигне споразумение за ремонта на изтребителите ни. Руският консорциум РСК МиГ може да прекрати обслужването на българските изтребители МиГ-29, ако бъде подписан договора между България и Полша за ремонта на двигателите РД-33, заяви генералният директор на корпорацията Сергей Коротков, предаде Газета.ру.

"Независимо от конструктивните стъпки, предприети в последните месеци от "РСК "МиГ" с цел да се постигне договореност с българската страна по предстоящия ремонт на самолетите МиГ 29, които са на въоръжение на българските ВВС, по наша информация редица високопоставени чиновници продължават да игнорират опитите на Русия да се стигне към единственото легитимно, взаимоизгодно, а главното - безопасно за продължаване на експлоатацията на изтребителите решение", се казва в заявлението на Коротков, чиито текст е на разположение на редакцията на руското издание.

"В случай на подписване от българска страна споразумение с Полша за ремонт на двигателите РД-33, които са на МиГ-овете, на нас не ни остава друг ход, освен това да откажем поддръжка на техническата експлоатация на самолетите МиГ 29 на българските ВВС", заяви шефа на РСК "МиГ".

Коротков заяви, че при тези условия остава под въпрос законосъобразността на по-нататъшното използване на тези самолети, а и безопасността на пилотите.