Съдът даде ход на делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев.

Ненчев заяви пред съда, че не възразява да бъде даден ход на делото въпреки участието си в предизборната кампания.

Предадоха на съд военния министър Николай Ненчев

Предадоха на съд военния министър Николай Ненчев

Заради ремонта на МиГ-овете

"Ще се явя, за мен това е важно", посочи той. 

Припомняме, срещу Ненчев са повдигнати две обвинения за длъжностно престъпление. Те са свързани със сделката с Полша за ремонта на МиГ-овете.

Съдът реши свидетелите по делото да бъдат разпитани в три дати. Днес ще бъдат разпитани заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, Валери Каменов, Николай Русев, Валентин Атанасов, Атанас Ганчев, Румен Николов, Ромил Златанов.

Президентът Румен Радев ще бъде разпитан на 12 април заедно с Константин Попов, Димитър Куюмджиев, Стоян Балабанов, Димитър Стоянов, Александър Александров, Венислав Цанов.

Преди тях на 16 март ще бъдат разпитани свидетелите Петър Петров, Антон Антонов, Николай Кацаров, Добромир Тотев, Борислав Сертов, Георги Балабанов, Георгица Стоянова, Даниела Георгиева.

В началото защитата се позова на решение на Конституционния съд, според което не следва да се дава ход на делото при условия, че подсъдимият е включен в листите за предстоящата предизборна кампания.

Въпреки това Ненчев не възрази да бъде даден ход на делото. Защитата на Ненчев счете, че има съществени пропуски и разминавания в позоваванията в обвинителния акт и доказателствата, събрани в 41 тома.

Въпреки това съдът счете, че няма пречка да се даде ход на делото, тъй като в съдебна фаза всяко едно от доказателствата се разглежда по същество.

Прокуратурата изказа становище, че Ненчев е бил привлечен като обвиняем преди включването му в предизборните листи и затова следва да бъде даден ход на делото.

След кратко съвещание делото започна. Заради класифицирана информация в обвинителния акт, то продължи при закрити врата.