През 2015 г. и Румен Радев смяташе, че е абсурдно МиГ-овете ни да се ремонтират в Русия.

Това заяви бившият министър на отбраната Николай Ненчев пред bTV.

Ненчев цитира в ефир няколко документа - анализи и докладни, подписани от Радев, докато все още е бил ръководител на ВВС.

В становище от 14 април 2015 г., се казва, че зависимостта от Русия е парадоксална - "извършват се излитания по действия на стратегическата руска авиация и същевременно ремонтираме самолетите си там" и препоръчва "да се търсят всички възможности за диверсификация на поддръжката".

Т. е. той ни насочва към друга страна, членка на НАТО, на ЕС, подчерта Ненчев.

В докладна на Радев от 26 октомври 2015 г. пише, че "договорът от 22 октомври 2015 г. с Полша е безспорен успех за диверсификацията и премахване на зависимостта от Русия".

"Искам да разделя времето на Румен Радев преди Решетников и Румен Радев след Решетников" - заяви бившият военен министър в отговор на въпроса защо се стигнало до сегашната позиция на Радев.

"Не намирам друго основание освен дългата ръка на Русия", каза още той.

Днес беше поредното заседание по делото срещу него за ремонта на самолетите МиГ-29, на което беше разпитан и Радев.

На обвиненията, че договорът с Полша е забавил ремонта на самолетите ни, Ненчев отговори: "Ако бяхме подписали договора с "РСК МиГ", щяхме да получим 6-8 месеца по-късно отремонтираните двигатели. С договора с Полша получихме първите два в края на 2015 г., което беше безспорен успех."

Според мен този процес не е насочен само към мен, а към устоите на България за членството в ЕС и НАТО. Има много аргументи в този смисъл. Обвиненията са, че едва ли не съм застрашил безопасността на българските пилоти, което не отговаря на истината, добави бившият министър.

"Болката на тези, които ме обвиняват, е защо съм сключил договор с Полша, а не с Русия", каза той.

Този процес се превръща във фарс. От документите е ясно, че съм спасил авиацията във времето, в което съм бил министър, добави той.

Радев: Договорът с Полша е катастрофа на Ненчев
Обновена

Радев: Договорът с Полша е катастрофа на Ненчев

Действията на министъра - безхаберие и невежество, а авиацията изпаднала в пълен колапс

Според прокуратурата, за времето от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., като министър на отбраната Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължени я и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите от изтребителната авиация на Военновъздушните сили (ВВС).

Ненчев цитира анализ от 2015 г., одобрен от Румен Радев, в който се казва, че "при съпоставката среден нальот към авиационни произшествия е постигнато второ място от 16 години. Извод: Запазва се високо ниво нальота, на авиационното присъствие. Това е добър атестат за нивото на безопасност на полетите".

В анализ от юли 2016 г. пък е констатирано "по-ниско ниво на риск, намалява общият брой на произшествията. Съотношението среден нальот се е увеличило от 180 на 197 часа".

За избора на изтребител за модернизацията на ВВС Ненчев коментира, че проектът минава през Института по отбрана, където е имало съпротива срещу него. Преди да бъде одобрен проектът, шефът на института беше сменен без основание, посочи той и поиска проверка.

По думите му "Грипен" е с малко по-ниски технически характеристики от Ф-16.