Този театър има доста фарсови елементи. Ние в България сякаш добихме този навик да очакваме и изискваме от нашите политици нещо подобно, а те, за съжаление, ни го предлагат.

Това коментира политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов по повод отношенията между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов и по-конкретно днешната им среща.

"Може би премиерът Борисов опита да намери съюзник в лицето на президента Радев, тъй като "пакетирането" на президента Радев с БСП не носи дълготрайни политически активи. А така двама силни мъже, които говорят и решават делата на една държава и определят нейното бъдеще, много повече импонира на премиера Борисов, на неговия личен манталитет и схващане на властта", подчерта анализаторът пред БНР.

Борисов при Радев да поговорят за изтребителя и корупцията

Борисов при Радев да поговорят за изтребителя и корупцията

Борисов приветства идеята на Радев за структура за борба с корупцията във властта

В анализ на конфликта между ГЕРБ и Румен Радев политологът посочи, че "така древната максима "Разделяй и владей" много по-успешно в този случай би свършила работа, ако се намери правилния подход за комуникация".

"Не смятам, че това е война, а пореден епизод от една битка или противопоставяне, което би трябвало да се очаква по оста президентска - изпълнителна власт, особено когато има разминаване в партийната принадлежност", отбеляза още Любомир Стефанов.

Политологът акцентира върху липсата въобще на стратегия извън българското председателство - за българското място, значение, тежест и самочувствие в ЕС.

"Имаме много воеводи и малко хайдути", заключи той.

По повод коментари на Георги Първанов от почивните дни, Любомир Стефанов прогнозира, че не смята, че Борисов би се подвел трети път по сценария "Подаваме оставка, за да предизвикаме избори - пък да видим какво ще стане".

Първанов прогнозира избори "три в едно" след председателството ни

Първанов прогнозира избори "три в едно" след председателството ни

Изказването на Путин за кирилицата било "недипломатично"