Защитата на бившия военен министър Николай Ненчев е обнадеждена след показанията, които чу в съдебна зала от държавния глава Румен Радев.

След близо два часа като свидетел по делото за договора с Полша за ремонт на двигателите на руските МиГ-ове, адвокатът на Николай Ненчев - Менко Менков заяви пред журналисти, че с показанията си Радев направил "на пух и прах" обвинителната теза.

"Г-н Радев заяви, че министър Ненчев е един от хората, които ясно и недвусмислено са подкрепили българската авиация и че той е първият министър, който се е справил с въпроса за закупуване на нов тип западен самолет", каза и адвокат Менко Менков.

Годината е най-критичната за авиацията ни, алармира президентът

Годината е най-критичната за авиацията ни, алармира президентът

След два часа, прекарани в съдебната зала

Припомняме, че на влизане в съдебната зала самият Румен Радев заяви, че подкрепя обвинителната теза на прокуратурата. По думите му Николай Ненчев е катастрофирал с договора с Полша.

Обвиненият бивш министър на отбраната Николай Ненчев беше лаконичен. По думите му, показанията на президента били в негова полза. "Той изцяло подкрепи тезата, че съм невинен", каза Ненчев.

Припомняме, процесът срещу Николай Ненчев се гледа в Софийския градски съд. Той тръгна в края на месец февруари, като ключов сред всичките 23-ма свидетели се счита именно президента Румен Радев, като бивш командващ на Военновъздушните сили (ВВС). Според прокуратурата от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г. като министър Ненчев не бил изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС.

Обвинението твърди, че в нарушение на военния закон Ненчев не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонта на изтребителите и доставката на резервни части, като по точи начин не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите за изтребителната авиация на ВВС.

Николай Ненчев отхвърля всички обвинения.