Румен Радев и екипът му са в идеологическо и ценностно противоборство с демократичния път, избран от България - тяхната посока е Евразия и дори хибридните им образи не могат да скрият този очевиден факт. Такава позиция изрази БЗНС във връзка с политическата криза в страната.

Публикуваме изявлението без редакторска намеса:

Многократно предупреждавахме, че Радев си е поставил за цел пълното овладяване на властта.

Чрез служебното си правителство при липса на парламент президентът неизменно следва своя план за превземане на държавността. Радев узурпира властта не чрез избори, а през добре разработени хибридни стратегии с помощта на екип от кадри, свързани с БКП. Още с първите си действия служебното правителство показа, че последното нещо, с което ще се занимава, е да спомогне за намаляване на общественото напрежение и за осигуряването на спокойна за гражданите среда за провеждане на предсрочни избори.

След като не съдейства за изграждането на коалиционен модел на редовно правителство в рамките на 45-ия парламент, Радев получи изпълнителната власт, към която се стремеше. Политическият реваншизъм и кадровите чистки очевидно ще са основният предмет на занимание и на неговия втори служебен кабинет. Този път той постави непопулярен и нехаризматичен, но верен му човек на поста министър-председател. Бивш генерал, без никакъв опит в политиката и в обществените дела, той ще трябва да организира парламентарните избори!

БЗНС смята, че мястото на генералите не е в изпълнителната власт, а в армията. Изказваме цялото си уважение към младите български офицери, както и към висшия команден състав на българската армия, които бдят за националната ни сигурност и водят атлантически мисии. Действайки на терен и под огън, те са поели голямата отговорност за съхранението на човешки животи и за опазването на мира в най-конфликтните точки на света. Това са истински натовски офицери за разлика от онези хибридни генерали, изковани през времето на комунистическия режим и възпитани в лоялност към Варшавския договор, набързо "пребоядисали се" в атлантици след няколко обучения в САЩ. Според нас ролята и мисията на българските висши офицери е да отговарят за националната сигурност, а не да участват в интриги в коридорите на държавните институции под диктовка на Решетников в полза на Кремъл.

Още в началото на лятото на миналата година БЗНС алармира, че целта на Радев и на неговите ментори е създаване на служебен кабинет. Днес, когато този кабинет е факт, започваме да ставаме свидетели на целенасочените усилия за влошаване на политическата и институционалната среда, така че и следващите избори да не родят алтернатива за управлението на България. По този начин цялата власт в държавата може да остане задълго в ръцете на президента. Той очевидно действа по сценарий отвън и се интересува единствено от собственото си управленско бъдеще. Затова и негова задача е да работи за формирането на мнозинство, което на втория тур от предстоящите президентските избори да го преизбере за следващ мандат. Паралелно Радев инженерства бъдещите парламентарните сили, така че да конструира угодна за него изпълнителна власт. Той не само че не прави никакъв опит да осигури равнопоставена позиция за всички участници в изборите, а напротив, открито води кампания срещу политическите си противници.

БЗНС изказва огромното си съжаление, че представители на демократичната общност се включиха активно в хибридния план на Радев.

Предупреждаваме, че лидерството на Радев силно ще ни отклони от ЕС и НАТО. Недопустимо е българската десница да се идентифицира с актива на БКП и ДС. Още по-малко с партията на Васил Божков, чийто кандидат за депутат стана началник на кабинета на вътрешния министър! А нима желаната демократична реформа в съдебната система може да се осъществи от червените "корифеи" около Янаки Стоилов или злоупотребите с власт могат да се разследват от следователи на БКП!?

Радев и екипът му са в идеологическо и ценностно противоборство с демократичния път, избран от България. Тяхната посока е Евразия и дори хибридните им образи не могат да скрият този очевиден факт. Виждаме колко комфортно се чувства Румен Радев до червената Илияна Йотова и сред руските знамена, но виждаме също, че като държавен глава той не почете нито веднъж жертвите на комунизма. Видяхме как лобира за Кремъл на международните форуми, но не чухме да осъди руските шпиони и диверсанти в България. Видяхме го как слуша назиданията на агента от КГБ - патриарх Кирил, но станахме свидетели и как съвсем наскоро скри декларацията от срещата на президентите на 9-те държави от източния фланг на НАТО, осъждаща руските агресивни действия и изразяваща солидарност с Чехия и с България.

Дълбоко разтревожени сме, че с властта на Радев се връщат практиките и пропагандната реторика от времето на комунистическия режим. Мотото отново е да се унищожи "врагът на народа", а политическите конкуренти да бъдат разчистени чрез властови натиск, а не да бъдат победени на свободни и честни избори!

Популистът русофил Радев получи цялата власт в държавата, притеснен Плевнелиев

Популистът русофил Радев получи цялата власт в държавата, притеснен Плевнелиев

Според него, ако се стигне до трети вот, ГЕРБ ще се върне на "бял кон"