От няколко дни всички обитатели на Парка за танцуващи мечки край Белица спят зимен сън, което се случва за първи път, откакто убежището е открито, съобщиха от българския клон на международната организация за защита на животните "Четири лапи".

Монти и Наско бяха последните двама, които упорито отказваха да заспят. Накрая се "предадоха" и от няколко дни не са излизали от бърлогите си.

Според управителя на парка Димитър Иванов, хибернацията на мечките е доказателство за доброто качество на живот.

"Повечето мечки, които сме спасили от частни собственици или зоопаркове, не са спали зимен сън преди да дойдат при нас", каза той. По думите му в парка край Белица, благодарение на храненето и условията на живот - изцяло съобразени с естествените нужди на животните, техните инстинкти се събуждат.

При някои мечки това се е случило много бързо - в рамките на една-две години, докато при други е отнело много повече, обясни Иванов.

Монти, който преди 7 години беше спасен още като подрастващо мече от хотел край Русе, заспа своя пръв зимен сън едва в края на миналата година.

През последните години специалистите на "Четири лапи" са положили много усилия да осигурят нужната среда и диета, които да предразположат Монти към хибернация, но малкият палавник така и не заспа.

От миналата година той беше преместен в сектор заедно с една от най-бързо адаптиралите се към естествения начин на живот мечки - Мима.

Очакванията бяха тя да го "научи" как да си прави бърлога и да се подготви за зимен сън - нещо, на което в дивата природа майката учи малките мечета през първите две години от живота им.

Резултатът от това съжителство не закъсня и тази зима Монти сам изкопа две бърлоги, но в крайна сметка предпочете още след първия обилен снеговалеж да се скрие в една от изкуствените в неговия сектор.

Приютеният през 2014 г. от пловдивския зоопарк Наско също кара своя първи зимен сън.

28-годишният великан имаше много трудна адаптация към условията в парка и най-вече към големите открити площи.

Още с пристигането си той отказваше да излезе от бърлогата си. Според експерти причината за това е форма на страх от открити пространства. Наско е прекарал целия си живот в бетонна клетка на 10 квадрата.

Той беше подложен на б с антидепресанти, която даде добър резултат.

Преди няколко дни, неочаквано за всички, и той се скри в бърлогата си и оттогава не е излизал.

Хибернацията при кафявите мечки, обясняват от "Четири лапи", е естествен процес, чрез който мечките успяват да оцелеят през лошите зимни условия, когато хранителния ресурс в природата е ограничен.

Тя продължава от няколко седмици до няколко месеца в периода от края на ноември до началото на април и е предшествана от подготовка. През нея мечката активно натрупва мазнини, които да й помогнат да издържи дългите седмици на сън.

През този период животните започват да подготвят и бърлога.

В дивата природа мечи бърлоги са откривани на най-невероятно места - в корените на дървета, в пещери и процепи на скали, дори в изоставени галерии на мини.

Входът винаги е стеснен, а вътре мечката приготвя своето удобно ложе, което застила с шума, мъх и клонки.

По време на хибернация сърдечният ритъм и дишането се забавят, а телесната температура се понижава съвсем леко. Случва се мечката да не спи дълбоко и дори за кратко да излиза от бърлогата.

С настъпването на пролетта, когато температурите се покачват трайно, се събужда и започва активно да възстановява изгубената по време на хибернацията телесна маса, която може да достигне до половината от теглото й.

В Парка за танцуващи мечки през последните години у нас в дивата природа зачестяват случаите на мечки, които не са успели да изпаднат в хибернация или се събуждат прекалено рано.

Според експертите на "Четири лапи" това се дължи основно на все по-активното навлизане на човека в естествената среда на мечките с дейности като строителство, изсичане на гори, лов и ски туризъм.

Паркът за танцуващи мечки е създаден през 2000 г. с усилията на "Четири лапи" и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо, като целта е да бъдат спасени всички мечки, които се използват за забавление на туристи в страната.