Късметлията Николай Димитров от Пазарджик успя да хване Богоявленския кръст, без дори да скача в река Марица, съобщи БНР. 32-годишният мъж е бил сред публиката, застанал близо до моста.

Епископ Яков хвърли кръста от обичайното място, но този път, подет от силния вятър, попадна у Николай Димитров, който си стоеше напълно облечен - с шапка и яке, на брега.

Във водата през това време 14 човека чакаха да се хвърлят и да спасят кръста от водите на Марица. Те можаха само да изгледат как той отива в ръцете на човек от публиката.

В Силистра пък, заради лошото време, традицията беше променена и желаещите се бориха за кръста не в река, а в снежна пряспа. 38-годишният строител Мариян Куцаров се пребори за дървения кръст край стените на православния храм "Св. Св. първоапостоли Петър и Павел". Общо петима участваха в състезанието, заместващо борбата за кръста в Дунав, съобщи БТА.

В друга част на реката - в Русе, заради силен вятър и сняг, беше забранено скачането за кръста от съображения за сигурност. Богоявленският водосвет все пак се състоя, извършен от Русенския митрополит Наум и свещеници. Митрополитът потопи кръста във водите на Дунав, завързан за въже. След това го извади и благослови петнайсетимата желаещи да скочат в реката.

Кметът Пламен Стоилов обясни, че не знаят какви са уменията на плувците и нямат право да жертват живота и здравето на който и да е било на този светъл празник.

Въпреки забраната част от момчетата все пак скочиха във водата за кратко, наблюдавани от водолази с катер.

Това не е прецедент - преди осем години ритуалът отново беше изпълнен по същия начин заради лошото време, съобщи БГНЕС.

В бурното море край Обзор се хвърлиха едва трима. Там Иван Младенов успя да извади кръста.

За първи път в Бургас пък промениха мястото, от което да се изпълни ритуалът. Очакваното лошо време накара общинарите да обявят още преди дни, че кръстът ще бъде хвърлен не от Моста до плажа, а от самия плаж и скачане във водата няма да има, а само плуване. 26-ма бургазлии се потопиха в ледените води на Черно море в опит да спасят Богоявленския кръст на днешния Йордановден. Светинята спаси 32-годишният Диян Янев, който скача в морето за първи път на Богоявление.

В Стара Загора 29-годишният гурбетчия Димитър Димов пребори в надпреварата за богоявленския кръст двайсетина младежи в ледените води на езерото в парка "Йордан Капсамунов". Кръстът бе хвърлен от новия Старозагорски митрополит Киприян.

Димитър работи във Великобритания и си е дошъл специално за Богоявление. Той е участвал преди години във ваденето на богоявленския кръст, но тогава не успял. "Да сме живи и здрави - желая го на всички българи", каза победителят.

Стотици са присъствали на ваденото на кръста от река Вит в Тетевен. Пред техните погледи неколцина са скочили в ледените води, за да уловят кръста. Той е бил изваден от тридесетгодишния Венелин Марков, съобщават от общинската администрация.

Празникът в Тетевен е започнал с тържествено богослужение в църквата "Св. Всех Святих", където е бил отслужен водосвет за здраве и благополучие. След това е тръгнало и литийното шествие към река Вит, където отец Борис е извършил ритуалното хвърляне на кръста.

В Карлово за 4-та поредна година кръстът попадна у Мирослав Делевски. Кметът на Карлово Емил Кабаиванов поздрави Мирослав и го дари с икона на Света Богородица и парична сума.

В Ямбол пък се случи нещо подобно. Там за шеста поредна година богоявленският кръст попада у един и същи човек - Стефан Стефанов. Заради рекорда му, архиерейският наместник архимандрит Димитрий му подари християнския символ.

Във Варна 23-годишният студент Младен Славчев извади кръста от морето край първа буна. Заради лошото време кръстът беше хвърлен от брега край буната. Общо 33-ма се хвърлиха в ледените морски води. Младен Славчев е студент в Морското училище.

В Пловдив кръстът попадна у 51-годишен местен бизнесмен. Стефан Митков извади днес кръста от Марица.

В Благоевград също студент се пребори с другите. 25-годишният Светослав Попов извади хвърленият във водите на река Бистрица Богоявленски кръст. Младежът е студент първи курс в ЮЗУ "Неофит Рилски". По традиция младежи в народни носии и трикольора играха хоро в реката.

Във Велико Търново кадетът Генади Кръстев от Националния военен университет "Васил Левски" хвана богоявленския кръст в ледените води на река Янтра. В ритуала участваха над 40 човека. По традиция празникът започна с литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в катедралния храм "Рождество Богородично".