Взрив избухна в китайски реторант срещу Руската църква в столицата.
На мястото веднага пристигнаха няколко линейки, пожарна кола и полицейски патрулки.

Според актуализирани данни, 11 души са пострадали. Те са настанени в болничните  заведения "Пирогов", ИСУЛ и ВМА.

Двама от пострадалите са настанени в "Пирогов", съобщиха от здравното заведение.

Военният театър с тежки поражения след взрива в китайския

Oще...

В Централна реанимация се борят за живота на 36-годишен мъж, който е с тежка черепно-мозъчна травма. Пациентът е в кома и е поставен на апаратна вентилация.

В Клиниката по неврохирургия пък е настанена 53-годишна жека с мозъчно сътресение.

Снощи след инцидента в болницата бяха прегледани общо 6 пострадали - 4 жени и 2 мъже. 3 от жените и 1 мъж, от китайски произход бяха прегледани и изследвани. След преценка на състоянието те са освободени, тъй като не се налага хоспитализация.

Във ВМА са настанени двама испански граждани. Жената на 24 години е пострадала пред заведението. Мъжът е на 46 години и остава под наблюдение. Двамата не се познават.

В ИСУЛ остават китайска гражданка, настанена в реанимацията, и един мъж.

Районът на взрива е отцепен. От МВР уточниха, че сигналът за инцидента е подаден в 19.20 часа.

Според експертите, участващи в разследването на инцидента, е избухнала газова бутилка,  вследствие на което са се взривили и други газови бутилки.

Назначени са експертизи за изясняване на обстоятелствата.

Изнесени и обезопасени са 14 газови бутилки. Няма опасност за населението, не се налага евакуация. Няма опасност от втори взрив, според МВР.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" Главен комисар Николай Николов заяви по БНТ, че най-вероятната причина за инцидента е взрив след изтичане на газ пропан-бутан. По думите му очаква се в 10 часа тази сутрин да излязат първите аналитични проби, за да се установи причината.

Но той обясни, че по информация на хората от обекта, бутилките трябва да са 15 на брой - една е избухнала, 13 са изнесени навън. „Последната бутилка я търсихме снощи до късно, не успяхме да я намери. Може да е някъде под развалините или няма такава бутилка", обясни той.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев, който пристигна на мястото на инцидента, вчера заяви пред медиите, че няма риск за обитателите на сградата, но има елементи, които трябва да бъдат разчистени, за да не породят опасност за преминаващите хора.

Това ще бъде извършено днес.

Експерти от Дирекция „Контрол по строителството" при Столичната община и УАСГ ще направят днес експертна оценка на състоянието на сградата и ще дадат предписания за необходимите действия и тяхната последователност с цел отстраняване на щетите.

Със заповед на кмета на Столичната община Йорданка Фанъдкова комисия от район Средец ще направи и оглед на щетите на офисите и жилищата.

Фандъкова посети тази сутрин мястото на снощния инцидент на бул. „Цар Освободител" .

Тя е разговаряла с екипите на полицията, които извършват огледи на място. Поискала е първо да бъде направен и приключен огледа на улицата, за да може платната да бъдат разчистени и движението по бул. „Цар Освободител" да бъде възстановено .

Движението в участъка на бул. „Цар Освободител" вече е отворено.

Впоследствие стана ясно, че е пострадала сградата на театър „Българска армия".

От мястото на инцидента днес трябва да бъдат изчистени конструктивни елементи, които може да породят опасност за преминаващи хора.

Междувременно тази сутрин е започнал втори оглед в китайския ресторант.