Ядосани лозари затвориха с трактори пътя Поморие-Каменар до връзката с колелото за Слънчев бряг. От Националното сдружение на българските лозари заявяват, че причината за техните протестни действие е заради сериозни финансови загуби в бранша. Те споделят, че намаляването на лозата у нас е с пъти за последните 20 години - от 1.6 млн. декара на 300 хиляди декара, поясняват те.

Те настояват за национални доплащания за сектора. Ние сме единствената държава, в която тези доплащания са изключени, тъй като се счита, че виненото грозде не е плод. За сравнение - в другите страни от ЕС помощта за сектора е в размер на около 300 евро на декар. В България е през последните 5-6 години тя е достигнала максимум 22 евро на декар, оплакват се те. От сдружението добавят, че разходите по отношение на отглеждането на културата и производство на грозде са еднакви с тези от ЕС, но в същото време те имат почти двоен спад на изкупната цена на гроздето. Реално работим на загуба.

Повече европари искат лозари и зърнопроизводители

Повече европари искат лозари и зърнопроизводители

В момента се прави анализ на потребностите

Националното сдружение на българските лозари е провело редица срещи със служебния земеделски министър Христо Бозуков и зам.-министър Явор Гечев, както и с Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за лозата и виното, но без резултат. Последните 3 години сме обиколили всички институции, но само ни лъжат и нищо не се случва. Те виждат протеста като последна инстанция.

От НСБЛ настояват да бъдат взети спешни мерки за излизането на лозарския сектор от колапса, в който се намира в последните години. Национални доплащания за сектора не само ще спаси лозарите в страната, но и ще повиши конкурентоспособността на бранша. Високата безработица, крайната бедност и обезлюдяването на селските райони са само част от предизвикателствата, за които лозарството, ако бъде подпомогнат, ще успее да даде и своя принос, поясняват те.