По време на среща с екип на Министерството на земеделието в Бургас, председателят на Съюза на зърнопроизводителите в бургаска област Николай Киров, заяви, че земеделските производители са ощетени, защото според думите му, техният сектор е усвоил малко средства по програмата за "Развитие на селските райони.

Киров добави, че повече пари са били дадени за чувствителните сектори-трайни насаждения, зеленчукопроизводство, животновъдство. Той заяви, че иска в новия програмен период да има процент за зърно производство, за да бъде то по-конкурентноспособно като сектор.

Относно предвиденият таван за субсидиите в новия програмен период Киров коментира, че това ще се отрази негативно, тъй като означава по-малко приходи, съответно по-малко инвестиции. Крайният резултат е, че ще има намаление на рентите за обработване на земя. По думите на областния председател на зърнопроизводителите в момента около 1 млрд. и 300 млн лв. отиват при хората като рента. Сумата е средно между 30 и 40 лв/декар, съобщиха от БНР.

За създаването на Консултативен съвет по лозарство и винарство към Министерството на земеделието настоява бранша, както и в следващия програмен период да бъде заложен като приоритетен отрасъл. Росица Симеонова, председател на Регионалния лозаро-винарски съюз "Южно Черноморие" на среща с представители на земеделското министерство:

"Себестойността на нашето грозде в момента излиза между 60 и 70 ст. Не можем да удържим на конкуренцията на съседни наши държави, които имат субсидия. Румънското грозде влиза при нас на 35 ст. Искаме да получаваме съотносими субсидии, а не 30 лева на декар, колкото вземат и същата площ угар. Обработваме 7 хиляди декара лозя, плащаме 500 хиляди лева ДДС и още толкова за осигуровки, затова искаме адекватна политика на държавата към сектора."

От Министерството на земеделието припомниха, че както другите производители, така и лозарите получават субсидии по директните плащания. Освен това по Национална-лозаро винарска програма всяка година за сектора се заделят 52 млн. лева.

В момента се прави анализ на потребностите и според него ще се прецени какъв ресурс ще бъде насочен към отделните сектори от новия програмен период, коментираха още от ведомството.