Яне Янев е заплаха за националната сигурност.

Това заяви кметът на община Гърмен Ахмед Башев по повод вчерашното си задържане и последвал разпит в Държавната агенция за национална сигурност, цитиран от Нова Тв. Припомняме, Башев, заедно с учителя по религия Мурад Бушнак, бяха арестувани при специализирана операция на ДАНС през нощта във вторник и освободени след разпит.

В никакъв случай не се сърдя на ДАНС и прокуратурата. Напротив, аз съм им благодарен, макар че ми създадоха известен дискомфорт, коментира акцията на служителите Башев.

Кметът определи като гнусна клевета твърдението, че е заплашил със смърт лидера на „Ред, законност и справедливост" Яне Янев  в предаването „Сеизмограф". Той директно обвини Янев в несъстоятелност и  непоследователност в обвиненията му.  

Башев допълни, че лидерът на РЗС получава информацията, на която базира твърденията си от учител, който преподава в училището в Рибново. Този човек (учителят-бел.ред.), уточни той, разиграва цяла една държава с лъжите си.

По думите на кмета въпросният учител разпространява откровени лъжи в публичното пространство, които впоследствие биват поемани от някои политици. Башев каза още, че няма намерение да съди Яне Янев за клевета, но заяви, че ДАНС трябва да проведе акция подобна на тази срещу него, да задържи лидера на РЗС и впоследствие имунитетът му да бъде свален.

Башев неколкократно подчерта, че по никакъв случай не се чувства виновен и че няма причина да бъде обвиняван за създаване на насилствена реислямизация. Така трябва да се действа в една правова и демократична държава. Ако ДАНС работят така и срещу престъпниците, им давам отличен, коментира още работата на Агенцията Башев.

Той беше категоричен, че задържането му и последвалият разпит са резултат от предстоящите избори. Ще видите, като минат изборите, никой няма да говори за Рибново, заяви той. Не може десетилетия хората в селото да са си живели мирно, без конфликти и точно сега да възниква такъв проблем, каза още той.

В телефонна връзка в разговора се включи и самият Янев.

Той застана зад твърденията си от последните дни относно Рибново, но отказа да даде доказателства за това, че ислямски структури от Саудитска Арабия строят зад финансирането на проповядването на ислямски фундаментализъм в региона. По думите му за създаването на предпоставки за етническо напрежение в региона красноречиво говори едни пример от последните седмици.

Става въпрос за церемония  по осветяването на водопровод в селото, на която са присъствали министри и други политически лица. Церемонията обаче е била открита от кмета Башев. Той е говорил преди всички останали лица, на турски език, което според лидера на РЗП е недопустимо.

В отговор Башев коментира, че винаги при подобни церемонии, според религията на исляма, тържеството трябва да се води на арабски език, като бъде придружавано от прочитане на части от Корана.

В дискусията взе участие и другият задържан при операцията на ДАНС -  учителят от село Рибново Мурад Бушнак. Той също благодари на служителите на Агенцията за тяхното, както сам го описа „цивилизовано" поведение по време на задържането му, както и за факта, че са го оставили поне да обуе панталоните си.

Преподавателят категорично отрече в училището в Рибново да се проповядват форми на ислямски фундаментализъм. Той допълни, че запознава децата единствено с това, което е записано в учебниците. Аз не знам турски, преподавам на български, уточни Бушнак, като допълни, че води учебни часове по религии и ислям.

Тези твърдения, че в страната се налагат насилствено форми на подобна религия, че България ще властва шериатът, са пълна глупост, категоричен бе той.

Що се отнася до твърденията, че децата от училището в Рибново са принуждавани да се обличат в традиционни мюсюлмански дрехи, учителят беше категоричен, че те имат пълната свобода да се обличат както пожелаят.