Столична община отчете стартиралата за първи път през март 2021 г. Оперативна програма за патронажна грижа, която предлага социален асистент за възрастни и хора с увреждания и подпомагане на карантинирани по време на пандемията от коронавирус. На брифинг, пред представители на МТСП, Весела Радева, водеща "Интеграция на хора с увреждания" и технически сътрудник на проекта в СО, посочи, че програмата не е отказала подкрепа на нито един желаещ и е напълно успешна. Програмата е на стойност 6.7 млн. лв., със 100% европейско финансиране и има две целеви дейности. Първата е подкрепа с медикаментна терапия и подпомагане на хора с увреждания и възрастни, като са подпомогнати 1809 души, втората - скрининг на заболяваемостта от коронавирус, разнасяне на храна и лекарства за карантинирани. На този етап карантинираните са намалели.

Омбудсманът иска по-високи заплати за личните асистенти

Омбудсманът иска по-високи заплати за личните асистенти

Размерът на възнагражденията е основен проблем

От СО коментираха, че в началото е имало проблеми с набирането на желаещи за асистенти, макар заплащането да е добро - 1116 лв. брутна заплата за 8 ч. работен ден. На по-късен етап обаче са били осигурени чрез обяви и бюрата по труда.

Програмата Патронаж+ ще продължи и след отчета, до 2025 г. А след този срок от СО се надяват и на следваща програма Асистент+.