Нощните полети над Бургас може да бъдат забранени от лятото на 2009 година. В интервала от 23,00 до 06,00 часа да се преустанови преминаването на летателни средства над града заради шумовото замърсяване на жилищните комплекси.

Това е поискал в писмо до Министерството на транспорта и ДП "Ръководство въздушно движение", кметът Димитър Николов, съобщава Burgas Info.

"Ограничаване на вече планираните за 2008 година нощни полети на летище Бургас ще доведе до сериозни затруднения в утвърдените разписания на авиокомпаниите, провеждащи полети в посочения времеви интервал", се казва в отговор на писмото на бургаския градоначалник.

От транспортното ведомство потвърждават, че подобни мерки са въведени на редица летища, но за Бургас въпросът може да се разгледа най-рано през лятото на 2009 година.

При оценката на обстоятелствата за налагане на подобни ограничения на летище Бургас, е важно да се проведат консултации с държавни, транспортни, туристически, обществени и граждански организации и сдружения, смятат още от Министерството на транспорта.

В Капиталовата програма на община Бургас за 2008 г. е заложен обект "Обследване въздействието на шума от летището върху кв. "Сарафово". Самото обследване ще се извърши от акредитирани лаборатории до края на годината, съобщиха от общинската администрация.

Предвижда се през 2009 г. да се проведе обществена поръчка за възлагане разработването на „Стратегическа карта за шум". В момента служители на общинската администрация подготвят базовата информация, необходима за изпълнение на задачата.

Омбуцманът Таньо Атанасов също е ангажиран със случая заради многобройните сигнали и жалби на граждани за наднормени нива на шум, предимно от прелитащи самолети.

От ноември 2007 г. е в процедура разработването на Генерален план на летище Бургас.

Според категоричното становище на община Бургас, концесионерът трябва да предприеме всички необходими реорганизации по процедурите за излитане и кацане на самолети, за да ограничи преминаването им над жилищните комплекси.

Становището е предоставено както на концесионера, така и в Министерство на транспорта и Министерство на околната среда и водите.