Зачестяват случаите на употреба на огнестрелно оръжие срещу животни. За това съобщават от фондация „Четири лапи".

От там допълват, че само за изминалите няколко седмици в организацията са получени  множество оплаквания за стрелба срещу животни.

„В кв. Ботунец на столицата само за изминалите 3-4 дни са били застреляни шест кучета, като полицията категорично е отказала да започне разследване, твърди Явор Гечев от фондацията.

Немски гражданин, живеещ в гр. Бургас, е потърсил съдействие за подаване на жалба срещу негов комшия, който е застрелял домашното му куче

Гечев допълва, че на 26 февруари е  получил оплакване от жители на кв. Орландовци срещу живеещ в бл.3 на ул.202 служител на полицията, който застрелял бездомно куче със служебния си пистолет. Оправданието било, че ровело по кофите и разнасяло боклук.

От 2-ро РПУ отказали да приемат жалбата и посъветвали гражданите сами да намерят начин да приберат трупа.

Имаме и много сигнали за ловни хайки срещу безстопанствени животни, което също е грубо нарушаване на Закона за защита на животните, продължава Гечев.

От „Четири лапи са категорични" че  почти винаги органите на МВР отказват да съдействат, с оправданието, че не са инструктирани какви мерки трябва да предприемат в подобни случаи."

От фондацията призовават гражданите да се обръщат към органите на полицията и НВМС, ако са свидетели на жестоко отношение към животните, а при отказ за съдействие, да се обръщат към районните прокуратури.

От фондацията настояват за приемане на промени в Наказателния кодекс, които да класифицират убийството и осакатяването на животни, както и боевете с животни, като престъпление, предвиждащо затвор за извършителите.

В началото на февруари фондацията стартира кампания за промени в НК, в която се включиха над 120 ветеринарни клиники и зоомагазини от големите градове. До края на месеца се очаква на второ четене да бъдат гласувани промени в НК, които предвиждат затвор и по-високи глоби за убийство на животни по мъчителен начин.